Kantoni sami kreću u nabavku vakcina: Kako će ih skladištiti?

Prema informacijama koje je federalno Ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz Covax mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta cjepiva protiv Covid-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu. Ovo cjepivo je dobilo privremenu dozvolu za upotrebu od Europske agencije za lijekove, kažu iz Ministarstva zdravstva FBiH.

PRIJEDLOG SINDIKATA

Federacija BiH je kroz Covax mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke dalje sukcesivno dostavljati.

Ipak, kako Oslobođenje saznaje iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i nadležno ministarstvo su ostvarili kontakt s Pfizerom u petak i odlučili da počnu zvanične pregovore o nabavci vakcine uz saglasnost da se proces odvija preko UNDP-a.

“Nakon sastanka naredne sedmice oni će znati kako je odgovorio Pfizer iz centrale u New Yorku i kako je odgovorio UNDP na njihov zahtjev da se praktično tri strane uključe u nabavku vakcine, Pfizer kao proizvođač, UNDP kao posrednik i Vlada ZDK-a kao krajnji naručilac”, kažu nam iz Sindikata, naglašavajući da su i Livanjski i Hercegovačko-neretvanski kanton na prijedlog sindikata također izrazili spremnost da počnu nabavku vakcine direktno od ovog proizvođača.

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo uveliko se pripremaju za imunizaciju kada stigne vakcina protiv koronavirusa u BiH.

Među prvima biće vakcinisani zdravstveni radnici i osoblje u domovima za njegu i brigu o starima, policija i radnici u obrazovanju, kaže za Oslobođenje epidemiologinja dr. Aida Pitić, članica novog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a.

“Spiskove vakcinacije će napraviti svaka zdravstvena ustanova, biće sve po protokolu. Mi smo sada u vrlo aktivnom periodu priprema kad vakcina dođe, da budemo spremni i da se vakcinacija uradi na što je god moguće bolji način”, naglašava dr. Pitić i dodaje kako će građani biti blagovremeno obaviješteni o vakcinaciji.

Još nikakav promotivni materijal nisu dobili, ali se nadaju da će s vakcinama i on stići na vrijeme.

“Imunizacija se po Pravilniku o imunizaciji obavlja u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, odnosno kod nadležnog porodičnog doktora. Mi smo u posebnoj situaciji jer Covid-19 imunizacija nije kao ostale uobičajene imunizacije, ali se trudimo da svaka od zdravstvenih ustanova obavi imunizaciju svojih uposlenika na najbolji mogući način. Sada smo u fazi pregovaranja, dogovaranja do najsitnijih detalja ko će šta raditi, kako će raditi, šta će se desiti kada vakcina dođe, ko će je preuzeti, ko će je distribuirati po lokalitetima”, objašnjava dr. Pitić.

PREPORUKE FBIH

Na pitanje kako će se skladištiti vakcina protiv koronavirusa koja zahtijeva posebne mjere, dr. Pitić odgovara kako su za skladištenje nadležni federalni ministarstvo i Zavod za javno zdravstvo. Prema njihovim preporukama će i postupati kada krene imunizacija od koronavirusa u BiH.

(RTV Slon/Akta.ba/Oslobođenje)