Kantonalnu privrednu komoru Tuzla posjetila grupacija privrednika iz Poljske

U okviru posjete privredne delegacije iz Poljske , predstavnici grupacije posjetili su i Kantonalnu privrednu komoru Tuzla.U okviru posjete delegacija poljskih privrednika predvođena njihovim poslovni partnerom Borisom Milićem direktorom i vlasnikom preduzeća „Rifamm“ doo Lukavac primio je u prvu posjetu predsjednik Komore Nedret Kikanović sa saradnicima.

Ovo je bila prilika da se gostima približe pojednosti vezane za privrednu strukturu TK, da se predoće ključni privredni sektor, privredni potencijal.Razmatralo se i vanjskoj trgovinskoj saradnji sa Poljskom.

-Veliko nam je zadovoljstvo primiti posjetu Komori Bartloneja Babušku predsjednika poljske privredne grupacije i njegove saradnike.Prezentirali smo uvaženim gostima privredu, privredna kretanja na području TK ,otvorili smo teme o mogućnostima saradnje u narednom periodu.
Razgovarali smo o tome kako unaprijediti saradnju i podići na nivo koji realno zadovoljava obje strane, a smatramo da za to postoji prostor.Našim gostima smo predočili stanje u našoj privredi, te podatke o razmjeni sa Poljskom.U toku prošle godine smo izvezli u Poljsku 62 miliona KM uglavnom roba iz oblasti hemijske, drvne i industrije plastičnih proizvodnje, a istovremeno smo uvezli 84 miliona KM stakla, mašina, kotlova, namještaja.Pojasnili smo da je TK i energetski centar , da postoje mogućnosti za razmjenu u metalnoj industriji, industriji plastike, tekstila, namještaja i brojnim drugim granama- rekao je Nedret Kikanović , predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Kako su istakli gosti iz Poljske već postoji određena privredna saradnja sa područjem TK i grupacijom privrednika „Funduš Gonjelšliski“upravo temeljen zadovoljstvom dosadašnjim učinkom , te spoznajama o realnim mogućnostima i kvalitetom privtrede TK ,stava su da je potrebno unaprijediti , podići na viši nivo i otvoriti nove tokove poslovanja.

„Mi imamo bogata iskustva i povlačimo izuzetna velika sredstva iz EU fondova.Imamo tradiciju, iskustvo, infrastrukturu, znanje i bilo bo dobro da zajednički sve to koristimo i nastavimo sa povlačenjem sredstava iz fondova koji nam se nude.Da napravimo zajednički i realizujemo projekte, na obostrano zadovoljstvo  s tim u vezi bih predložio da se posvetimo konkretnim zadaćama da počnemo pripreme B2B susreta koji će omogućiti privrednicima nove kontakte , saradnju i kvalitetnije poslovne iskorake.Smatramo da je potrebno što prije organizovatiu szsret pripreme ka grupaciji „Funduš Gornješleski“ i privrednike sa područja TK ili kod nas u Katovicama ili ovdje u Tuzli. Sagledali smo stanje, dobili smo konkretne informacije i smatramo da postoje realne pretpostavke za povećanje izvoza i uvoza, konkretan je bio Bartolomej Babuška , predsjednik poljske privredne grupacije „Funduš Gornješleski“.

Naša misija je da povezujemo proizvođače raznih regija sa privrednicima i firmama koje su članice Kantonalne privredne komore TK. Smatramo da je dobar prijedlog da se organizuju B2B susreti , da treba ubrzano raditi na realizaciji tog prijedloga i da je neophodno napraviti kvalitetne pripreme kako bi susreti bili korisni za privredu na obje strane i u bliskoj budućnosti rezultat i kvalitet saradnje, naglasio je predsjednik Kikanović.

Duška Rebić