Kantonalni sud u Tuzli ukinuo mjeru zabrane, Rudnik „Kreka“ ponovo može poslati radnike na prinudni prekid rada

Kantonalni sud u Tuzli donio je Rješenje kojim se uvažava žalba Rudnika uglja ”Kreka” na raniju mjeru zabrane slanja radnika na prekid rada. To zapravo znači, da sada Rudnik ponovo može poslati radnike na prinudni prekid rada, jer mjera zabrane više ne postoji.

Također je Kantonalni sud ponovo ovaj predmet vratio na prvostepeni, a to je Općinski sud u Tuzli koji će donijeti konačno rješenje o prvobitnoj tužbi. U Rješenju Kantonalnog suda je navedeno da je potrebno raspraviti i legitimitet Sindikalne organizacije za podnošenje prijedloga za određivanje mjere osiguranja. Kako navode iz Sindikalne organizacije Rudnika uglja ”Kreka” oni nastavljaju dalju borbu za prava radnika.

”Presuda je jasna, ona kaže da se vraća na prvostepeni postupak, odnosno Općinskom sudu u Tuzli, vidjećemo šta će Općinski sud uraditi. Po našim pravnim zastupnicima, treba samo nakon toga da radnici potpišu izjave o punomoći, ovih 111, ako se neko usudi da ih ponovo pošalje, da mi izbrišemo i tu tehničku pogrešku, ako je to pogreška. Ja kao predsjednik Sindikalne organizacije smatram da ako iko ima pravo da brani radnike to je Sindikat. Vraćam se na ono što sam kazao, nijedna sindikalna organizacija vjerovatno nema ovoliki procenat članova u sindikatu uposlenih”, navodi Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja ”Kreka”.