Kampanja za Opće izbore 2022. već počela?

SDP poziva na ujedinjene probosanskih stranaka, zajednički politički nastup u Republici Srpskoj. Pozitivan odgovor iz SDA. Međutim, njihovi partneri iz Naroda i pravde dobro će razmotriti prijedlog, koji pretjerano nisu oduševljeni. U međuvremenu, mnogo im je bitnija saradnja opozicionih blokova iz Federacije i Republike Srpske. U toku su razovori, sastanci. Uvjereni su da će nakon predstojećih izbora zajedno formirati vlast na raznim nivoima. Vladajući pak, SDA, SNSD, bar deklarativno za sada, zamahu opozicije, ne pridaju poseban značaj. Zašto imati 60 hiljada glasova u Republici Srpskoj, ako zajedno možemo 80 hiljada. Zašto da vladaju oni koji dobiju tek oko 30 posto povjerenja građana? Zato je ujedinjenje probosanskih stranaka ključno. Međutim, u SDP-u imaju uslove, da to bude multietnička priča koju će voditi ljudi koji žive u Republici Srpskoj. Najveći izazov, saradnja s SDA.

“Ako SDA želi i spremna je da bude dio ove priče onda mora da se odrekne onih svojih kadrova koji uzimaju mandat u RS a žive u FBiH, rade u FBiH i ovdje se sekiraju i brinu o povratnicima, ovo želimo da bude priča RS, građana, pa i povratnika, ali građana Republike Srpske koji nisu možda ni dio političkih stranaka ali žele građansku BiH”, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH. Iz SDA vrlo brzo stigao odgovor na prijedlog SDP-a o saradnji u Republici Srpskoj.

“Konačno, mi na to pozivamo decenijama, hvala Bogu da su se što se kaže dozvali i mi ćemo se odazvati i uopšte nećemo insistirati na tome da mi budemo neki lideri u tome svemu, dogovoriti se kao što smo se dogovarali u Mostaru”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Šta znači biti bh. patriota? Neočekivano, SDP-ov prijedlog naišao je na otpor njihovih uobičajeih parntera. Idejom o zajedničkom nastupu u Republici Srpskoj, nisu pretjerano oduševljeni u Narodu i pravdi i Našoj stranci. No, odazvat će se na sastanak 18. maja. “Ukoliko je to suštinska promjena u odnosu na dosadašnje stanje spremni smo u tome učestvovati, šta znači suštinska promjena, činjenica je da su svi politički faktori i ovi koji pozivaju na okupljanje do sada upravljali tim procesima u RS i ta okrupljavanja koja su tako radili nije donijelo ništa dobro, imate činjenicu da je sa 180 hiljada glasova prije 20ak godina, danas ta probosanska strana je u prilici da izbroji 30ak hiljada glasova”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

“Mi imamo vjerovatno neku različitu definiciju od toga šta znači biti bh. patriota u današnje vrijeme, po meni to je graditi institucije državne BiH, ne krasti novac iz budžeta, spasiti živote građana nabavkom vakcina, dobrom organizacijom zdravstvenog sistema”, poručio je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke. U Narodu i pravdi, više su okrenuti pregovorima s opozicionim blokom iz Republike Srpske. Nije u pitanju zajednički nastup, ali Konaković uvjeren, da će aktuelne opozicije iz oba entiteta biti pobjednici na predstojećim Općim izborima. Tek nakon toga nastaje prava saradnja. No, teške teme, ostavit će po strani. Fokus će biti pitanja oko kojih postoji konsenzus. “Zajedničkih interesa može da bude više, može da bude očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, interes cijele zemlje, interes za građane za njihov napredak, za bolji život, interes za kvalitetne evropske zakone”, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Može li se bez SDA, SNSD-a i HDZ-a? U SDA nisu zabrinuti saradnjom opozicije, lider Stranke Izetbegović im poručuje: “Želim im svako dobro.” Međutim, bez SDA teško da će moći, nastavlja. Zabrinut okrupljavanjem opozicije nije ni Milorad Dodik. “Uvijek kada je neki problem između Sarajeva i Banjaluke opozicija iz Republike Srpske stane na stranu Sarajeva. I to može pokazati niz egzaktnih prmijera u zadnjih godinu dvije dana, tako da mene to uopšte ne iznenađuje, a na kraju treba isčitati činjenice da se radi o mentorima koji nisu oni, to je neko smislio sa strane od ovih stranaca koji su rekli da bi to bilo dobro”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD. Možda se može i bez SDA i SNSD-a, ali kako bez Dragana Čovića? “Nisam znao da HDZ 1990 ima 70-ak vijećnika u Federaciji tako da nisu zanemarive ni neke moguće snage, nove, drugačije, iz ovog dijela BiH, smatra Konaković. Iako ne zvanično, kampanja za Opće izbore 2022. očito je već počela. (N1)