Kalesija:Obilježena godišnjica smrti vojnika UNPROFOR-a u Jajićima

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, šef u Službi za budžet i privredu Abdulah Gutić, šef Službe za komunalne poslove i civilnu zaštitu Hazim Halilović te Samir Selmanović sanitarni inspektor jučer su u kalesijskom naselju Jajići položili cvijeće i odali počast poginulom dvadesetjednogodišnjem holandskom vojniku UNPROFOR-a Jeffreyu Broereu.

On je 29.marta 1995.godine poginuo od agresorske granate u ovom kalesijskom naselju.

Mještani Jajića prije pet godina su podigli ovo spomen obilježje i hvala im na tome. Sjetili su se vojnika koji je život dao za Jajiće, Kalesiju te Bosnu i Hercegovinu, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Sa nama je trebao biti i ambassador Kraljevine Nizozemske dr. Reinout Vos, ali zbog situacije koja je nastala zbog koronavirusa on će Kalesiju posjetiti u narednim danima, istakao je Džafić.

Vojnici UNPROFOR-a u Jajiće su došli 1993.godine i tu su ostali do kraja rata. Prvo su u bazi bili Šveđani, a kasnije su ih zamjenili vojnici iz Holandije. Njihove osmatračnice su često bile meta napada od strane agresora, a Jeffrey je poginuo dva dana prije svoga rođendana.