Kako ublažiti negativan utjecaj pandemije na turizam?

Domaći turistički kapaciteti u Bosni i Hercegovini su među prvima osjetili negativne efekte izazvane pandemijom koronavirusa, koje traju već osmi mjesec. Turizam je jedna od privrednih grana u Bosni i Hercegovini koja trpi nemjerljive ekonomske štete, kao i niz povezanih pratećih djelatnosti uz taj sektor, kao što su ugostiteljstvo, te druge uslužne djelatnosti.

Prema posljednjim statističkim podacima negativni trendovi nastavljaju se iz mjeseca u mjesec. Tako su u septembru 2020. turisti u Bosni i Hercegovini ostvarili 55.156 posjeta, što je manje za 23 posto u odnosu na august 2020. i za 67,5 posto manje u odnosu na septembar 2019. godine.

Kao jednu od mjera za ublažavanje posljedica pandemije Covid – 19 vlade u BiH pripremaju usvajanje dokumenta “Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-a 19 u turizmu”. Tim dokumentom koji je ove sedmice prihvatila Vlada Federacije BiH i dostavila ga Vijeću ministara BiH na razmatranje Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti oznaku zemlje sigurnog putovanja od Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC). Navedeni dokument Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dostavila je Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID).

Smjernice utvrđuju načela kojima se treba voditi Bosna i Hercegovina prilikom obavljanja turističkih aktivnosti tokom pandemije COVID-19, kao i protokoli za turističko-ugostiteljske subjekte, a njihova svrha je zaštita turista i radne snage, uz istodobno poštivanje zdravstvenih propisa i mjera ograničavanja fizičkih kontakata koje su uspostavljeni u BiH.

Takve mjere bi trebale biti fleksibilne, prilagođene lokalnoj zdravstvenoj situaciji i omogućile bi postepeno pokretanje i oživljavanje različitih segmenata turističkog sektora.

Prihvatanjem smjernica i protokola vezanim za turizam, BiH će dobiti oznaku #SafeTravels (sigurnog putovanja), WTTC-a, te bi se pridružila listi s više od 40 zemalja koje imaju ovu oznaku.Smjernice i protokole kreirali su svjetski lideri u turizmu.

Time bi Bosna i Hercegovina bila označena kao zemlja koja ima prihvaćen svjetski protokol, putovanje u zemlju sigurno, a otvaranjem granica, te ovom oznakom i drugim udruženim mjerama privukla bi veći broj gostiju.

Kako se ističe u informaciji iz Federalne vlade to je od iznimne važnosti za privatni sektor u turizmu i ugostiteljstvu, koji je posebno ekonomski pogođen pandemijom Covid -19.

 (RTV SLON)