Kako na vrijeme prepoznati urinarnu infekciju

Dokazano je da su žene u 50 posto većem riziku od dobijanja infekcija urinarnog trakta u odnosu na muškarce. Razlog je anatomija. Urinarne infekcije najčešće se dešavaju zato što bakterije (naročito one iz fekalnih materija) dospijevaju u urinarni trakt preko uretre.

Kod žena je mnogo kraća udaljenost između uretre i mokraćne bešike, pa je bakterijama mnogo lakše da dođu do pogodnog mjesta za razmnožavanje.

Kako biste prepoznali infekciju urinarnog trakta, analizirajte kako izgleda vaš urin. Na pojavu bilo kojeg od navedenih simptoma, posjetite ljekara:

Promjena boje

Jedan od najočiglednijih znakova urinarne infekcije je promjena boje urina. Čim primijetite da je taman ili mutan, posjetite ljekara.

Jak miris

Neobično jak miris urina može biti znak infekcije.

Bol u stomaku ili leđima

Urinarnu infekciju često prati bol u stomaku, a nekad i u leđima, naročito u donjem dijelu. To takođe može da znači da je došlo do infekcije u bubrezima.

Mučnina/povraćanje

Pošto je urinarni trakt dio sistema organa za varenje, možete očekivati i mučninu i povraćanje.

Groznica

Nekad infekcija može da dovede do groznice. U slučaju da vam je ugrađen kateter, to će biti jedini simptom koji ćete primijetiti. Ako se uz groznicu pojavi i potpuna slabost ili čak promjene u mentalnom stanju, hitno posjetite ljekara.

Iako je većina infekcija bezopasna, može ostaviti ozbiljne posljedice u slučaju da se ne liječe. Ljekar će vam propisati antibiotike i stanje će biti sanirano za nekoliko dana.

Za prevenciju je najbolje da pijete dovoljno tečnosti, nosite pamučni veš, brišete se nakon odlaska u toalet sprijeda ka pozadi, izbjegavate sve proizvode koji se koriste tako što se ubacuju u vaginu ili redovno i temeljno perete ruke prije njihove primjene, a obavezno je i da urinirate neposredno poslije seksualnog odnosa.

(Novosti.rs)