Kako da se oslobodite bolova i ukočenosti u vratu?

Bolovi i ukočenost u vratu, a svi smo ih iskusili makar jednom, otežavaju izvođenje nekih najosnovnijih radnji, a to znači da želimo da što prije prođu!

Iako je u najvećem broju slučajeva riječ o privremenom bolu i ukočenosti koja prolazi sama od sebe kroz nekoliko dana, ovo može da bude vrlo neprijatno iskustvo.

Ako želite da se oslobodite bolova i ukočenosti u regiji vrata, evo kako možete to da uradite.

Toplota ili led

Primjenom toplote na vratu i u predjelu ramena smanjićete grčenje mišića i doprinijeti tome da manje osjećate bol. Takođe i led vam može pomoći da se smanji upala i da se osjeti olakšanje. Kako biste otkrili šta vam više prija od ove dvije vrste “tretmana” za ublažavanje bolova u vratu, možete naizmjenično da eksperimentišete sa hladnim i toplim oblogama. Zagrijani termosi sa vodom ili kesice s ledom su najjednostavnije opcije, od kojih ni jednu ne treba direktno da stavljate na kožu, već preko pamučne gaze.

Vruća voda pod tušem

Ako želite trenutno olakšanje bolova u vratu, možete ući pod tuš i pustiti vruću vodu. Mlazevi vruće vode masiraće nježno vaša ramena i vrat i opustiti vaše zgrčene mišiće. Opušteni mišići omogućiće vam veću pokretljivost.

Istezanje

Iako su vaši pokreti zbog bolova i ukočenosti u vratu ograničeni, nježno istezanje mišića takođe vam može pomoći da ublažite bolove koje osjećate. Dok budete radili ove vježbe potrebno je da budete oprezni i da se istežete onoliko koliko vam mišići dozvoljavaju. Naginjanje glavu na jednu pa na drugu stranu, napred i nazad je sve što vam je potrebno da biste opustili vratne mišiće.

Masaža

Ako osjećate vrlo intenzivan bol u vratu pri kom se čine bezuspješnim svi vaši pokušaji da ga se oslobodite, masaža je vaše rješenje. Svakako ova vrsta masaže treba da bude sprovedena od strane licenciranog terapeuta ili kiropraktičara, kako se vaše stanje ne bi još više pogoršalo.