Kako da prepoznate da se vaš pas osjeća loše

Psi često skrivaju bol pa je vlasnicima potrebno neko vrijeme prije nego što primijete da sa njihovim ljubimcem nešto nije u redu.

Donosimo pet znakova kojima psi pokazuju da osjećaju bol ili određenu vrstu nelagode. To uveliko može olakšati prepoznavanje problema prije nego što bolest izmakne kontroli.

Nedruštveno ili agresivno ponašanje

Vlasnici poznaju svoje pse i njihove osobine pa vrlo brzo mogu primijetiti ako se pas ponaša drugačije. Kada se inače miran pas počne agresivno ponašati, to je jasan znak da se nešto događa. Psi koji su u bolovima takođe će se skrivati i izbjegavati kontakt s drugim psima i ljudima.

Promjene u navikama ishrane i spavanja

Ako pas spava puno više nego što je to obično činio te slabije jede ili pije, vlasnici moraju brzo reagovati. S druge strane, ako pas pije vodu češće nego obično, to može značiti bolest poput dijabetesa.

Glasniji je nego inače

Psi koji osjećaju bol lajaće, režati i zavijati više nego inače. Vlasnici bi trebali psa dodirivati po tijelu te pažljivo posmatrati na kojem dijelu se njihov ljubimac uznemiri ili počne lajati.

Lizanje

Ako primijetite da vaš pas neprestano liže šape, velika je vjerovatnoća da se pokušava umiriti. Takođe, psi će lizati rane, pa čak ih i gristi. Psi ližu mjesta koja ih bole, jer ih pokušavaju očistiti i učiniti da bol nestane.

Teško i neusklađeno disanje

Ako pas nije imao nikakvu fizičku aktivnost a ipak dahće, vjerovatno ga boli. Plitko disanje takođe može značiti da osjeća bol i ne može dublje udahnuti.