Kada je najbolje prati zube

Stomatolozi kažu da postoji najbolje vrijeme za pranje zuba kako biste na pravilan način zaštitili zubnu caklinu, a jedna od najčešćih nedoumica je treba li zube oprati odmah nakon buđenju i prije kafe, ili nakon što ste je popili.

Jutarnja rutina ispijanja kafe mnogima je dragocjeni ritual. No možda ne shvatate da redoslijed ispijanja jutarnje šoljice može štetiti zdravlju vaših zuba.

Poznato je da kafa ostavlja mrlje na zubima, a njena kiselina može direktno nagrizati zubnu caklinu. Zbog toga je pranje zuba toliko važno za suzbijanje efekta kafe. Ali stomatolozi kažu da za to postoji pravilni redoslijed.

Zašto biste trebali prati zube prije ispijanja kafe
Pranje zuba prije nego što popijete kafu uklanja nakupljanje naslaga i otežava lijepljenje mrlja, rekla je Christina Meiners, zubarica iz neprofitne zdravstvene ustanove CommuniCare u San Antoniju.

“Ako su zubi lijepi i čisti, onda ćete imati manje naslaga na njima za koje će se kafa primiti”, rekla je Christina za Hafifngton Post.

Možda ste pretpostavili da je pranje zuba odmah nakon ispijanja kafe proaktivni korak koji će im pomoći održati čistoću, ali zapravo može stvari pogoršati. Budući da je kafa kisela, pranje zuba neposredno nakon kafe oslabiće vašu caklinu, vanjski sloj zuba koji ih štiti od fizičkih i hemijskih oštećenja.

Njena jutarnja rutina je prvo oprati zube ujutro, zatim popiti kafu, a zatim isprati kafu sa malo vode koju ćete progrgljati kroz usta kako bi voda neutraliziovala nivo kiseline u ustima.

“Ne želite četkati kada je vaša okolina kisela, hemijski je abrazivna”, kaže Sonya Krasilnikov, zubarka iz New Yorka.

Meiners objašnjava da kad to uradite četkate više kiseline na zube, a to zapravo može dovesti do njihove brže razgradnje i uzrokovanja veće osjetljivosti.

Ako perete poslije – pričekajte pola sata
“Ako tek povremeno četkate zube odmah nakon kafe, to će stvoriti mikroabrazije. No ako vam je to uobičajena praksa, brzo ćete istrošiti svoju caklinu”, rekla je Siama Muhammad, zubarka iz Brooklyn Oak Dental Care.

Ako nakon šolje kafe želite onaj osjećaj čistoće kao nakon pranja zubi, stomatolozi preporučuju da pričekate barem pola sata prije pranja.