Kad oba roditelja rade, djeca brže razvijaju vještine i govor

Svakodnevni odlazak u vrtić ili baki i djedu poboljšava vještine poput govora, socijalne interakcije ili samostalnog odijevanja. Djeca čiji su roditelji zaposleni postižu bolje rezultate

Djeca zaposlenih majki brže napreduju nego ona čije su mame kućanice, rezultat je istraživanja Sveučilišta Oxford i Londonske škole ekonomije. Svakodnevni odlazak u vrtić ili baki i djedu poboljšava vještine poput govora, socijalne interakcije ili samostalnog odijevanja. Znanstvenici su proveli testove na četiri razvojna područja, a djeca čiji su roditelji zaposleni postizala su do 10 posto bolje rezultate.

 

– Ovo bi trebalo umiriti roditelje i uvjeriti ih da ostavljanje djece u vrtiću neće negativno utjecati na njihov razvoj – rekao je Laurence Roope s Oxforda, jedan od autora studije.

Zaključili su da su djeca izložena stimulativnijim aktivnostima kad su s drugom djecom, a poboljšala im se i motorika.

– Čini se da veza između roditelja i djeteta nije tako ključna, pogotovo ako je roditelj umoran, nezadovoljan ili pod stresom – rekao je Laurence Roope.

U idealnim uvjetima roditelji rade i zarađuju dovoljno, naglasio je, pa tako dijete može sudjelovati u većem broju aktivnosti koje pozitivno utječu na razvoj. Ovo istraživanje umirilo je savjest mnogih roditelja koji ne mogu biti kod kuće sa svojom djecom. No kako su istaknuli autori studije, važno je osigurati majkama fleksibilno radno vrijeme te kvalitetne vrtiće.