JU Dječije obdanište: Svestrane aktivnosti

Uz svakodnevnu realizaciju planiranih zadataka, tokom tekućeg mjeseca februara JU Dječije obdanište organizovalo je značajne aktivnosti. Posjetili su nekoliko ustanova, pripremaju se za svečanu akademiju, a bilo je i značajnih donacija.

“Starija 2 grupa posjetila je OO Crveni križ, gdje je za djecu upriličen edukativni program, organizovana je radionica, a mališanima su donirani prigoni pokloni. Sekretar Crvenog križa Nermin Aljić je dogovorio saradnju za naredni period, kada će se organizovati radionice za više naših polaznika na temu”Kako pomoći drugu u nevolji”, rekla nam je direktorica JU Dječije obdanište Sabina Andelić.

U narednom periodu JU Dječije obdanište uspostavit će saradnju sa Međunarodnom školom u Tuzli, o čemu direktorica Sabina Andelić kaže:

“Predsatvnici te škole, direktor i njegov zamjenik, posjetili su našu ustanovu, a zanimao ih je rad s djecom i uspjesi koje postižemo, te smo dogovrili trajniju saradnju u narednom periodu.Tako ćemo posjetiti njihovu odgojno-obrazovnu ustanovu, a dogovorili smo i učešće naše djece na Kids festivalu, koji će se održati 21.februara u BKC Tuzla.Naša starija 1 odgojna grupa će nastupiti sa folk izvedbama.Naše starije odgojne grupe su posjetile pomenutu školu 14.februara, gdje su se družili sa učenicima i osobljem te škole, koji su izvršili odgovarajuću prezentaciju rada, a na kraju susreta našoj djeci su uručili poklone, pa mi preostaje da im se zahvalim na toplom dočeku i prijemu naše djece”.

U praksi JU Dječijeg obdaništa Živinice je i stalna edukacija zaposlenih iz oblasti vatrozaštite, pa je 7.februara uspješno savladana obuka, kako bi svi bili spremni u slučaju potrebe brzo reagovati.

Direktorica Sabina Andelić posebnu zahvalnost uputila je na adresu donatora iz Holandije i Sarajeva, koji su Dječijem obadništu poklonili značajnije količine igračaka:

“Imali smo susrete 11.februara sa Džulijetom Bakeron iz Holandije, koja nas je posjetila zajedno sa Sevledinom Mašić-Gušić, Dženanom Halilovićem i Seidom Gušićem.Donirali su nam veliki broj igračaka za mališane, a podsjećam da su i ranijih godina našoj ustanovi donirali dječije igračke.Ovoga puta još smo dogovorili donaciju u vidu uređenja i dogradenje kupatila u ustanovi.Takođe zahvalnost dugujemo i Udruženju Radost iz Sarajeva, sa predsjednicom Elmom Kasumović i predsjedniku MZ Svojat Mevludinu Kariću, koji su nam donirali dva paketa igračaka za najmlađe korisnike ustanove”, istakla je Sabina Andelić.

Mališani JU Dječije obdaniše vrše pripreme za nastup na svečanoj akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH, koja je zakazana za 28.februar u BKC Živincie.Na akademiji će učestvoati starije 1,2 i 3.odgojna grupa, a pripremaju horsku izvedbu sevdalinke Jutros mi je ruža procvjetala, uz folklornu pratnju.

JU Dječije obdanište tokom tekućeg mjeseca vrši sve potrbne pripreme za predstojeću organizaciju obaveznog vida predškolskog odgoja, koje će početi 1.aprila, u trajanju od 150 časova, kako bi se djeca s područja općine Živinice što bolje pripremila za nastavu, koja ih očekluje početkom septembra mjeseca.

(Š.G./zivinice.ba)