Jesu li građani Sarajeva vredniji od ostalih: Raspodjela javnih prihoda ide u prilog tome

Dok se u Sarajevskom kantonu nabavljaju helikopteri vrijedni 30 miliona maraka, u Tuzlanskom kantonu skoro da je nemoguća misija nabaviti osnovna sredstva za rad na Univerzitetsko kliničkom centru. To je samo jedan od primjera. Iako smo najmnogoljudniji kanton u Federaciji, po Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, ne izdvajamo se od drugih. Barem ne u smislu da dobijemo više.  Iako ima veći broj stanovnika, više učenika, veću površinu, TK godišnje, po glavi stanovnika, dobija gotovo dva puta manje sredstava od Sarajevskog kantona. I tako je već 14 godina…

Samo po dva kriterija je Sarajevski kanton dobio više od 155 miliona nego ga sleduje. Kada to uzmemo u obzir zadnjih pet godina, to je već značajan iznos sredstava. Onda nas ne čudi što u Sarajevskom kantonu Vlada planira kupuje helikoptere, dok, npr. Vlada TK, Vlada Srednjo-bosanskog kantona ili Zeničko-dobojska, ima problem sa normalnim funkcioniranjem i isplatom plata budžetskim korisnicima. Tu stvar moramo popraviti i vrijeme je, kazao je Salko Zildžić iz SDA.

I dok se u Tuzlanskom kantonu muka muči oko isplaćivanja plata budžetskim korisnicima, u Sarajevskom oni, ne samo da nemaju problem sa isplatom, nego imaju plate koje su veće do 800 KM nego li su one u TK.

Jedan mlađi inspektor u MUP-u KS ima 700 do 800 KM veću platu od istog inspektora u TK. Zdravstveni radnici u KS npr doktor specijalista ima 500 KM u startu višu platu nego isti taj doktor u TK. Puno je takvih primjera. I nastavnici u osnovnim i srednjim školama, istakao je Zlatko Eregović, ispred Socijaldemokrata BiH.

Fiskalni federalizam i principi po kojim se raspodjeljuje novac, daleko su složeniji od ovog što se nudi. Tuzlanski kanton sa pravom traži izmjenu postojećeg stanja, a većim prihodima došlo bi i do poboljšanja javnih usluga. Ni građani TK nisu složni sa raspodjelom javnih sredstava.

Rod od 30 dana koji ima Federalna vlada da se izjasni po ovom pitanju počeo je teći. Ova takozvana multistranačka inicijativa, pokazala je da , političari u jednom znaju biti složni. Za svoju ili dobrobit građana, znat će se nakon usvajanja ili ne usvajanja izmjena i dopuna ovog Zakona.