Japanski naučnici: Kombinacija kafe i zelenog čaja može produžiti život

Nova istraživanja naučnika iz Japan ukazuju na pozitivan efekat konzumiranja zelenog čaja i kafe za osobe koje imaju dijabetes tipa 2.

Ova kombinacija, kako tvrde naučnici, potencijalno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za 63 odsto kod osoba koje učestalo, najmanje jednom dnevno, kozumiraju ove napitke, piše Science Daily.

Prethodne studije već su istakle zdravstvene dobrobiti zelenog čaja pokazujući da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, poboljšava kontrolu glukoze i osetljivost na inzulin.

Ali, nova studija koju su sproveli japanski naučnici na Univerzitetu Kjušu, i bolnici Hakujuji posmatrali su kako konzumiranje zelenog čaja utiče na ljude koji već imaju dijabetes.

Proučavali su 4.923 učesnika prosječne starosti od 66 godina u periodu od pet godina.

Ustanovili su da su ljudi koji su pili više od četiri šoljice zelenog čaja dnevno imali 40 odsto manji rizik od smrti nakon završetka studije.

Kao i zeleni čaj, kafa dokazano ima uticaj na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, ali naučnici su i u ovom slučaju istraživali kako kafa utiče na osobe koje već imaju dijabetes.

Studiju je objavio časopis “BMJ Open Diabetes Research&Care”, a navodi se da ispijanje dvije ili više šoljica kafe tokom dana smanjuje ukupnu smrtnost za 41 odsto.

Međutim, kombinovano ispijanje pića sa kofeinom imalo je najbolji efekat.

“Kombinacija zelenog čaja i kafe znatno je smanjila smrtnost od svih uzroka za 63 odsto”, pišu autori studije.

Oni koji su pili četiri ili više šoljica čaja i dvije ili više šoljica kafe imali su najveće koristi.

Stručnjaci savjetuju da kafu i zeleni čaj konzumirate bez dodatka šećera i mlijeka kako biste dobili pozitivan efekat.