Izložba „Moja priča“: Mensur Porović u tuzlanskom BKC-u predstavio 73 rada

Danas je u Velikoj galeriji JU BKC TK u Tuzli svečano otvorena izložba slika “Moja priča” Mensura Porovića, akademskog slikara iz Sarajeva.

Mensur Porović je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu, a Odsjek slikarstvo završio je u klasi profesora Milivoja Unkovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1988. godine.

-Ovo je moja 19. izložba i četvrta u ovdje u Tuzli, gdje uvijek rado dolazim, posebno mojim prijateljima u BKC-u. Izložbu čini oko sedamdest radova iz ciklusa koji ubuhvataju period proteklih desetak godina. Ovdje sam dobijao nagrade na Bijenalu minijature, pa sam odlučio i da se predstavim sa manjim formatima – istakao je Mensur Porović.

Izložba pod nazivom “Moja priča”, presjek je nekoliko posljednjih ciklusa rada ovog autora i čini je 73 rada. Slike su većim dijelom rađene u velikim formatima, a autor je koristio tehnike ulje, akril, crtež…

-Izložbu smo nazvali “Moja priča” upravo zato što ona i jeste autorova priča, njegovo sjećanje na djetinjstvo i predstavlja jedan spoj njegovih radova iz ranijeg perioda, koji je izdvojen za ovu izložbu. Trudili smo se da to bude najbolje od ovog umjetnika –istakla je Amra Patković, historičarka umjetnosti.

Direktorica JU BKC TK Mirela Ibrahimović Mehanović, na otvaranju još jednog događaja u ovoj ustanovi kulture, istakla je da se BKC TK trudi da u vremenu pandemije ne zaustavi svoje aktivnosti, te da raznovrsnim programom, i u u teškim vremenima, obogati kulturni život Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Izložba “Moja priča” bit će postavljena u Velikoj galeriji BKC TK-a do 20. novembra, a BKC TK-a, do kraja godine planira postavke još najmanje dvije izložbe u svojim galerijskim prostorima, saopćili su iz JU BKC TK.

 (RTV SLON)