Izložba “Mi karijatide i atlanti”, autora Adisa Lukača svečano otvorena u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla

Mnogobrojni Tuzlaci su se obradovali dolaskom akademskog skluptura, Adisa Lukača u Tuzli. Adis Lukač je odlučio da se predstavi sa izložbom u Kući i Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, u sklopu Centra za kulturu i pod pokroviteljstvom Grada Tuzle. Izložba je predstavljena pod nazivom „Mi karijatide i atlante“ .


Kako je kazao autor, simbolika karijatida i atlante jeste u tome da oni imaju funkciju stubova, koji u sebi nose ono što je gore, iznad, ponekad takve težine da je poredimo sa nebesima. Kako kaže Adis , vjeruje u dva tereta, jedan je onaj koji čovjek nosi za života i na svom odlasku ostavlja ga pred kapijom, dok je drugi tere onsj koji svako nosi sa sobom vječno i taj je ovaj najbitniji.
Publika je na izložbi imala priliku da pogleda predivne radove, skulpture, slike žena u živim bojama koje su ukrasile cijeli veliki galerijski prostor. Upravo o tome je i kostosica Međunarodne galerije portreta Tuzla, Amra Ćebić govorila. “Glavni likovi njegovih djela su žene i uloge žena u životu koliko je bitna. Mi smo sada ponosni da je stigao autor Kralja I Kotromanića u Tuzlu za koju je autor posebno vezan“, kaže Ćebić


Na izložbi je govorio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je podsjetio, da je mladi skluptor iz Sarajeva 2011. godine pobijedio na konkursu koji je objavio Grad Tuzla u izvedbi prvog spomenika u Bosni I Hercegovini Kralju I Kotromaniću. “To mu je bila vodilja i podsticaj za dalji rad”, istakao je gradonačelnik Imamović, koji je proglasio izložbu otvorenom.


Uz izložbu je predstavljen i katalog u kojem je kustosica Elma Hodžić o djelima Adisa Lukača između ostalog istakla: “Likovni jezik Adisa Lukač je zasnovan na dobrom poznavanju klasične umjetnosti. Međutim, u preobraženju materije u ideju, Lukač bježi strogim kanonima i zakonima. On u svojim radovima ostavlja blage nedovršenosti koji omogućavaju prirodno izranjanje oblika iz boje i linije. Prostori Lukačevih slika nisu jasno definirani. Oni u sebi nose neki misticizam starih neimara i potencijal da probiju i premaše dvodimenzioni okvir kojima su okovane. Likovi na djelima Adisa Lukača u očima posmatrača poprimaju svoja značenja, boraveći isključivo u dimenzijama našeg iskustva” -ističe Hodžić.


Mladi Lukač je član UKD Napredak, kao i ULUBiH. Izlagao je u Bosni i Hercegovini, Americi , Španiji, Italiji i Njemačkoj.
Izložba ostaje otvorena mjesec dana, do početka aprila 2021. godine i svi zainteresovani je mogu pogledati svakim radnim danom od 7:30h do 16h uz poštivanje mjera bezbjednosti s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.


Duška REBIĆ