Izlile se rijeke Vrbas, Pliva i Bosna, još uvijek kritično u Busovači, kod Kaknja i Jajca

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik – Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Također, zbog izlijevanja rijeke Plive vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero.

Zbog kiše i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na cestu. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Jablanica -Mostar – Doljani, Stolac – Neum, Dobro Polje -Miljevina – Brod na Drini, Mrkonjić Grad – Crna Rijeka, Jajce – Banja Luka i Turbe – Skender Vakuf – Karanovac. Savjetujemo oprezniju vožnju, izvijestili su iz BIHAMK-a te podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica – Nemila, zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i dalje su na terenu radi pomoći lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava. Na terenu su i stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spašavanja koji će tokom noći dežurati pored riječnih korita.

Više od 50 pripadnika FUCZ-a tokom noći je bilo u Busovači gdje su uspjeli osposobiti putnu komunikaciju pumpama prebacujući vodu s jedne strane rijeke Bosne na drugu.

Busovaču je sinoć posjetio i premijer Federacije Fadil Novalić koji se sastao s direktorom FUCZ-a Fahrudinom Solakom i načelnikom Općine Busovača Asimom Mekićem.Tokom noći izvršen je i hitan transport starije ženske osobe iz Busovače u bolnicu Nova Bila.

Kako se i danas u Hercegovini očekuju padavine tako će porast nivoa rijeka nastaviti prijetiti privatnim objektima i saobraćanicama. Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na cestu. Iz BIHAMK-a posebno skreću pažnju na puteve: Jablanica – Mostar i Jablanica – Doljani te Stolac – Neum.

Iz Civilne zaštite Konjic kazali su kako je zbog povećanja vodostaja rijeke Neretvice oštećena kula mosta koji se nalazi na regionalnoj cesti Buturović Polje – Parsovići. Alternativni pravac kretanja vozila jeste Buturović Polje – Gorani – Oteležani – Parsovići. U mjestu Bijela Kod Konjica došlo je do začepljenja kanala i izlijevanja vode iz korita, također slična je situacija i na putnoj komunikaciji prema naselju Brđani.

(Klix)