Izdvajanja za socijalnu zaštitu u Budžetu TK za narednu godinu povećana za više od 3 miliona KM


Tuzlanski kanton ulazi u narednu godinu sa usvojenim Budžetom, koji iznosi 490,3 miliona KM. Kako je i najavljeno, došlo je do povećanja u skoro svim segmentima života TK. U Budžet je uključen i cjelokupni ovogodišnji transfera MMF-a, što se uspjelo realizovati povećanim prihodima u ovoj godini te pravilnim korištenjem budžetskih sredstava, ističu u Ministarstvu finansija TK.

U Budžetu za narednu godinu, posebna je pažnja posvećena oblasti socijalne zaštite, te su izdvajanja za ovu oblast povećana za više od 3 miliona KM u odnosu na ovu godinu. Tako je za pronatalitetnu politiku TK izdvjeno 239.000,00 KM. Za finansiranje rada Roditeljske kuće planirano je 50.000 KM. Povećana su izdvajanja za Merhamet u iznosu od 100.000 KM.

Naglasio bih otvaranje Centra za autizam, kao značajnog projekta za naredni period. Naglasio bih početak rada Ureda za borbu protiv korupcije, Odjeljanje za Evropske integracije… Sve su to novine koje ova Vlada želi implementirati u 2022. godini – naglašava Vedran Lakić, ministar finansija TK.

U oblasti sigurnosti i unutrašnjih poslova osiguran je novac za implementaciju potpisanog Kolektivnog ugovora, a planirano je i 1,2 miliona KM za nabavku opreme za Upravu policije čime se zadržava kontinuitet ulaganja u ovaj segment sigurnosti. Pored navedenog planirano je i 190.000 KM za ulaganje u infrastrukturne projekte Ministarstva unutrašnjih poslova. Za ostvarivanje prava iz oblasti boračko – invalidske zaštite planirana sredstva su povećana na 20 miliona KM.

Značajno je, preko 3,7 miliona KM povećanje i to je ono što je usaglašeno sa boračkim organizacijama i oni su izuzetno zadovoljni kada su ove stvari u pitanju.

Dodatni razvojni potencijal Budžet TK pokazuje i kroz predviđanje novca za uspostavljanje „tax free” modela. Ovim modelom Vlada je predvidjela da refundiranjem troškova koji nastaju prilikom registracije novih kompanija potakne poduzetništvo. Za ovu namjenu po prvi puta je planirano 0,5 miliona KM.

Svim privrednim subjektima i obrtima želimo namiriti administrativne troškove i druge troškove koje budu imali prilikom osnivanja u 2022. godini. Želimo dodatno pomoći privredi. Pojačan je, tako resor privrede značajno – ističe Lakić.

Za podršku privredi, kao dodatni impuls razvoju Tuzlanskog kantona planirano je 4,7 miliona KM. Uz ovo, planirano je i po 250.000 KM pomoći privredi za oblasti ugostiteljstva i prijevoza. Vlada TK je za narednu godinu planirala i nastavak projekta ulaganja u nabavku opreme za Univerzitetski klinički centar u Tuzli, a time i podizanje nivoa zdravstvene zaštite svih građana. Za ovu namjenu u toku iduće godine planirano je 0,5 miliona KM.

Veoma značajno, također, resor zdravstva… U 2022. ćemo zaključiti sporazume sa Općom bolnicom Gračanica i UKC-om Tuzla, na višegodišnji period i višemilionski iznos. Želimo pomoći da ove dvije ustanove koje je osnovao TK dobiju opremu koja im je neophodna za dalji rad i što će Budžet TK djelimično vraćati kroz nekoliko godina.

Za nabavku udžbenika za učenike dodatna dva razreda u školama planirano je dodatnih 300.000 KM, pa ova pozicija u Budžetu za 2022. sada iznosi 990.000 KM.

Napomeno bih, također, obrazovanje. Pored povećanja plata prosvjetnim radnicima, preko 10 posto u šta ulaze plata, topli obrok, prijevoz i regres, imamo završetak izgradnje Muzičke škole sa 600 hiljada KM. 400 hiljada ćemo u ovoj školi investirati za nabavku instrumenata i nadam se ponovo otvoriti ovu školu u 20022. godini.

U oblasti energentske efikasnosti planirano je dodatnih 0,5 miliona KM za realizaciju projekata iz ove oblasti. Podrška mladima također je bila u fokusu Vlada prilikom planiranja Budžeta za 2022.godinu, pa je za ove projekte planirano dodatnih 290.000 KM. Za posto je povećana i podrška projektima iz oblasti kulture, pa ukupan plan za ove projekte iznosi 250.000 KM.

Izvor/ RTV TK