Izbori 2018: Najviše glasova u TK dobio Bego Gutić, slijede ga Senad Alić i Šekib Umihanić

Za Skupštinu Tuzlanskog kantona izbrojani su svi glasovi i obrađena sva birališta. Trebalo je skoro sedam dana od održavanja Općih izbora kako bi se to dogodilo. Međutim, sada je situacija u potpunosti jasna.

Iako je Stranka demokratske akcije iz dana u dan, kako je tekao proces brojanja glasova, vodila na teritoriji TK, u posljednjem krugu brojanja, lidersku poziciju ipak je osvojila Socijaldemokratska partija.

Razlika u nešto manje od hiljadu glasova znači da je pobjedu odnio SDP sa 48.810 glasova, drugopozicionirana je SDA sa 47.967 glasova, a odmah iza njih našao se i novoosnovani PDA sa 37.212 glasova.

Međutim, od svih političkih partija koje su prešle izborni prag za ulazak u Skupštinu TK, zanimljivo je vidjeti ko to ima političare sa najviše osvojenih glasova. Bez obzira što je SDP pobijedio kao stranka, SDA ipak ima najviše svojih političara koji su u samom vrhu po broju osvojenih glasova.

Donedavni premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić može se nazvati apsoslutnim pobjednikom Općih izbora 2018. godine, ukoliko to posmatramo sa kantonalnog nivoa vlasti. Upravo on, kao nosilac liste SDA za Skupštinu TK osvojio je povjerenje 21.063 birača. Odmah iza njega je aktuelni predsjednik Skupštine TK Senad Alić (PDA) koji je osvojio 16.590 glasova. Slijedi ih i Šekib Umihanić iz SDA sa osvojenih 14.524 glasa. Tu su i Muamer Zukić sa 12.625 glasova, također iz SDA, te Dževad Hadžić iz SDP-a sa osvojenih 11.160 glasova.

Kada su u pitanju biračka mjesta u Tuzlanskom kantonu u 655 glasačkih kutija ubačeno je 206.951 važeći glasački listić, te 7.541 nevažeći-prazni glasački listić i 8.959 nevažećih glasačkih listića po drugim kriterijima, navedeno je na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije BiH.

(rtvslon.ba)