Iza BiH po medijskoj pismenosti samo Makedonija i Turska

BiH je na evropskom dnu kad je u pitanju medijska pismenost, a iza nas su samo Makedonija i Turska, pokazuje istraživanje koje je sproveo Institut za otvoreno društvo iz Sofije

Prema rezultatima studije, BiH je u istoj grupi sa Srbijom, Albanijom, Crnom Gorom i Bugarskom, dok su u evropskom vrhu Finska, Danska, Holandija, Estonija i Švedska.

Zaključak studije je da medijske slobode, obrazovanje i stepen povjerenja u društvu najviše utiču na smanjenje podložnosti fenomenu lažnih vijesti i povećavaju kritično sagledavanje vijesti. Takođe, iz studije je vidljivo da Evropljani i dalje najviše vjeruju tradicionalnim medijima, poput televizije i novina, dok digitalni mediji uživaju relativno nizak stepen povjerenja.

Zemlje sjeverozapadne Evrope medijski su pismenije u odnosu na zemlje jugoistočne Evrope, u kojima je stepen povjerenja u medije veoma nizak.

“Balkanske zemlje su najranjivije kad je fenomen lažnih vijesti u pitanju, a uzrok su kontrolisani mediji, nedostaci u obrazovanju i nisko povjerenje u društvo”, istaknuto je.

Suprotno tome, zemlje sa najboljim rezultatima imaju najbolje obrazovne sisteme, najslobodnije i najprofesionalnije medije i najveće povjerenje u društvo.

Najviše Evropljana i dalje vjeruje tradicionalnim elektronskim medijima, i to je, kako je istaknuto, dominantno u svim dijelovima Evrope sa ukupnim povjerenjem od gotovo 70 odsto. Iza televizije slijede novine i novinski magazini sa skorom od 63 odsto. Društvene mreže i onlajn mediji u Evropi uživaju povjerenje 36 odsto građana.

Zaključak studije je da je obrazovanje najvažniji faktor u povećanju povjerenja u medije, a studija te mjere stavlja ispred regulacije medijskih sadržaja, odnosno uspostavljanja pravila na koji način mediji i novinari treba da se odgovorno ponašaju kad je u pitanju medijsko izvještavanje.

Iz Kancelarije OEBS-a u BiH kažu da borba protiv lažnih vijesti i propagande zahtijeva sveobuhvatno angažovanje kako vladinih struktura, tako i građana, te da je to jedan od glavnih izazova koji podrivaju demokratiju i napore ka promociji objektivnog novinarstva i slobode medija.

“Zbog toga će Misija biti domaćin posebnog panela posvećenog ovoj izuzetno važnoj temi, a koji će se održati u okviru velike regionalne konferencije koju će organizovati Kancelarija predstavnika OEBS-a za slobodu medija u Ohridu početkom maja. Na panelu će učestvovati najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti iz regiona, s ciljem da se pokušaju definisati konkretni koraci ka prevazilaženju ovog štetnog fenomena”, kažu oni.

Pored toga, kažu da će biti organizovana i konferencija na temu lažnih vijesti i propagande prije oktobarskih izbora.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže da medijska nepismenost stanovništva u našem regionu otvara širok prostor za manipulacije od strane političkih ili nekih drugih centara moći.

“Stepen medijske pismenosti otvara ogroman prostor za zloupotrebe. S druge strane, ako građani ne mogu na pravi način ocijeniti informaciju koju dobijaju putem medija, onda mogu donijeti pogrešne odluke na izborima”, kaže on.

Jedan od velikih problema koje je Klub novinara primijetio je, kako je istakao, činjenica da ima građana koji uzimaju zdravo za gotovo statuse na društvenim mrežama, vijesti portala s upitnim referencama, ali da čak i komentare ispod tekstova uzimaju s jednakom ili čak većom kredibilnošću nego sami članak.

Smatra da bi država trebalo da razmisli o uvođenju časova medijske kulture, posebno u srednje škole, gdje bi se djeca učila da kritički razišljaju i kako da razaznaju lažne vijesti i neprovjerene informacije.

S druge strane, ističe da se novinari moraju oduprijeti političkim pritiscima i braniti nezavisnost svoje profesije.

“Novinari moraju da provjeravaju informacije koje objavljuju, da poštuju etičke norme i novinarske standarde i da poštuju dokaze i da im istina bude vodilja”, zaključio je on.

(Nezavisne.com)