Istraga pokazala da nije bilo pokušaja otmice djeteta u Živinicama, oglasili se i iz resornog Ministarstva

Društvene mreže jučer su bile preplavljene apelima roditeljima da paze na svoju djecu, jer se ispred Druge osnovne škole u Živinicama pojavila nepoznata osoba koja je navodno pokušala oteti jednu učenicu. Tragom ove informacije, pokušali smo kontaktirati menadžment ove škole, međutim, nisu odgovarali na naše pozive.

Zbog panike koja je zavladala među stanovnicima Živinica, ali i drugih gradova u Tuzlanskom kantonu, oglasili su se i iz Uprave policija MUP-a TK, kazavši da je došlo do nesporazuma.

Kada je riječ o pisanju po društvenim mrežama u vezi događaja ispred Druge osnovne škole u Živinicama, obavještavamo javnost da su identifikovane, pronađene i saslušane sve osobe koje mogu imati informacije, te je izvršen uvid u snimak nadzorne kamere, nakon čega je utvrđeno da se radi o nesporazumu. Naime, osoba sa snimaka koji se pojavio na društvenim mrežama je u rodbinskoj vezi sa djevojčicom iz iste škole koju nije vidjela određeni vremenski period, tako da je nenamjerno prišla drugoj djevojčici” – stoji u saopćenju Uprave policije MUP-a TK.

Iako su na Facebook stranici Druge osnovne škole objavljene i fotografije osobe koja je prišla učenici, kao i obavijest u kojoj se navodi da policija provodi istragu, iz Uprave policije su u saopćenju kazali da ništa nije prijavljeno, već su o događaju saznali posredno i poduzeli sve potrebne mjere u cilju rasvjetljavanja okolnosti događaja. Građene pozivaju da ovakvim informacijama pristupaju sa oprezom.

Pozivamo sve one koji imaju saznanja o događajima ili nezakonitim radnjama, da navedeno prvo prijave policiji, a ne da putem društvenih mreža bespotrebno šire paniku i strah među građanima”, rekli su iz Uprave policije MUP-a TK.

Bez obzira što je priča o pokušaju otmice djeteta ispred škole u Živinicama bila lažna iz resornog kantonalnog ministarstva su zabrinuti zbog ovakvih informacija koje izazivaju paniku.

U kontaktu smo i sa Upravom policije i MUP-om TK , apelujemo i na roditelje da se uključe što je moguće više. Mi ćemo uputiti i urgenciju školama, koliko mogu da se uključe u ovakve slučajeve, da se uključe koliko mogu”, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK.

Ovaj slučaj nije jedini, koji je u posljednje vrijeme uznemirio roditelje. Posljednja slična informacija o pokušaju otmice djeteta u blizini Jalske džamije u Tuzli pojavila se proteklog mjeseca, također na društvenim mrežama. Tada je u javnost izašla majka dječaka, koja je kazala da je njenom sinu prišao nepoznati muškarac koji ga je pokušao navesti da uđe u njegov automobil. Uprava policije se oglasila i o ovom slučaju.

Imajući u vidu naprijed navedeno, u cilju istinitog informisanja javnosti, ističemo da kada je riječ o prijavi iz Tuzle zaprimljenoj dana 09.09.2022.godine službenici policije su, u okviru istrage, ostvarili uvid u raspoloživi snimak video nadzora koji pokriva ulicu Donje brdo i veći dio ulice Mehmeda Šerbića, a čijim je detaljnim pregledom utvrđeno kako nije došlo do kontakta djeteta, ni s drugim osobama, niti sa vozilima, čime bi se mogli potvrditi navodi prijave”, navodi se u saopćenju Uprave policije MUP-a TK.

Iz Uprave policije MUP TK-a naglašavaju da su poduzeli sve potrebne mjere i radnje kako bi detaljno istražili i provjerila sve događaje (uključujući i one koje nisu formalno prijavljeni policiji), te da ni u jednom slučaju nije potvrđeno da se radi o stvarnom pokušaju otmice djece. Međutim do pokušaja otmice, ali i drugih problema koji uključuju djecu može doći bilo kada i bilo gdje, stoga iz Pedagoškog zavoda TK pzivaju roditelje i škole da se što više uključe u prevenciju.

Mi moramo pozvati cijelu društvenu zajednicu na odgovornost da gdje god primjetimo takvu vrstu bilo kakvih nelogičnosti, ne samo u školama, bilo gdje moramo reagovati. Sjetit ćemo se slučaja u tramvaju u Sarajevu, znamo koje su bile posljedice, da bismo to preduprijedili moramo se svi ka tome osvijestiti. Pedagoški zavod radi neke mjere kroz protokole koje šaljemo školama, ali u ove stvari se mora uključiti čitava društvena zajednica”, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Otmice i pokušaji otmice nisu nešto što je nemoguće da se desi, pa su zbog toga iz policije kazali da oni reaguju na svaku prijavu, te da svakodnevno rade na zaštiti lične sigurnosti svih građana, a naročito djece.

(rtvslon.ba)