Istraga o ubistvu policajaca: Trifkovića odao suparnik iz Lukavice?!

Srećka Trifkovića, automafijaša iz Istočnog Sarajeva, koji je uhapšen i pritvoren zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ali i teškom krađom, najvjerovatnije je odao jedan od suparnika iz Lukavice, koji je, također, kradljivac automobila, piše Dnevni avaz pozivajući se na svoje izvore.

Ova osoba, koja se sama prijavila da bude svjedok Tužilaštva KS, navodno se čuje na presretnutim razgovorima s Trifkovićem. Ti razgovori su vođeni nekoliko dana prije stravičnog zločina na Alipašinom Polju. Na snimku  se osumnjičeni Trifković raspituje za dijelove Golfa 6, istog tipa koji su kriminalci pokušali ukrasti u C-fazi.

Ovaj razgovor navodno je rezultirao hapšenjem Trifkovića, koji je dan ranije prošao poligrafsko testiranje. Na osnovu iskaza ovog svjedoka, Tužilaštvo i policijske agencije započeli su s provjerama ostalih automafijaša.

Upitno je, međutim, koliko je iskaz ovog svjedoka validan, s obzirom na njegovu kriminalnu prošlost. Ipak je doprinio tome da Trifković, kojem ni kuća nije pretresena, bude uhapšen i pritvoren. Čak mu nije uzeta ni parafinska rukavica.

No, bez obzira na iskaze brojnih svjedoka, njih skoro stotinu, istraga Tužilaštva KS tapka u mraku. Direktni izvršioci napada još nisu poznati. Niti je pronađeno oružje iz kojeg je pucano, ali ni vozila koja su korištena za bijeg. Iako je prošlo već sedam dana od stravičnog zločina.

Istražitelji su skidali briseve s automobila i pronađenih čahura u potrazi za tragom DNK. No, ništa nisu pronašli. Iako su od desetina potencijalnih osumnjičenih izuzeli uzorke DNK i napravili njihove profile, nemaju nikakav biološki trag s kojim bi ih mogli uporediti i pronaći eventualna poklapanja.

Molba FBI-ju

Dokaz za to je molba američkom FBI-ju da se uključi u istragu i pomogne bh. policijskim agencijama. Iako u MUP-u KS danonoćno rade na istrazi, nastavljaju s privođenjima, mali je broj svjedoka koji uopće mogu potvrditi šta se zaista desilo. Među svjedocima su, kako nezvanično saznajemo, i pojedine osobe iz Hercegovine koje se bave rastavljanjem vozila, ali one o izvršiocima ubistava ne znaju ništa.

Zanimljivo je da se MUP-u KS još nije javio vlasnik Golfa 6, hrvatskih registarskih tablica, koji su automafijaši pokušali ukrasti.

(Avaz)