Isplaćena naknada za porodilje u TK

Za isplatu jednokratnih naknada majkama porodiljama, koje su bebe na svijet donijele u periodu od 1. aprila prošle do 1. aprila ove godine, osigurana su i isplaćena sredstva od milion i 702 hiljade KM. Obrađena su 1.702 zahtjeva, a rok za podnošenje takvih zahtjeva ističe uskoro. Stoga, iz resornog Ministarstva pozivaju majke porodilje da na vrijeme dostave zahtjeve, kako bi im naknada bila isplaćena.

”Ono što je bitno da napomenem jeste da za ovaj period, rok za prijavu je do 15. augusta ove godine”, navodi Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Bilo je određenih problema prilikom realizacije ovog programa, ali se, kako tvrde u Vladi, trude riješiti sve probleme kako porodilje ne bi bile oštećene.

”Zaista smo sve te informacije prikupljali i radili da ih čim prije otklonimo. I tada smo najavljivali i ukazivali samim centrima za socijalni rad da je potrebno da se adekvatno uključe kako ne bismo došli u sitauciju da neki gradovi i općine, odnosno građani sa područja tih gradova i općina budu u nepovoljnijem položaju, odnosno ne budu u prilici da koristi to pravo”, ističe Irfan Halilagić, premijer TK.

Također je počela isplata mjesečnih naknada za porodilje, što obuhvata one majke koje su se porodile u periodu od prvog aprila ove godine. Do sada je obrađeno 260 zahtjeva za isplatu ove vrste naknade.