Islamska zajednica u BiH: Izabrati vakcine bez svinjskog želatina

Islamska zajednica u BiH savjetovala je muslimanima, nakon informacija da pojedine vakcine protiv virusa korona sadrže svinjski želatin, da su dužni izabrati one koje ga ne sadrže.

Iz Islamske zajednice su naveli da nemaju ništa protiv vakcina koje su odobrile stručne instance i kojima se ljudi štite od zaraza, ali da je, ukoliko se utvrdi da je tačno da sadrže svinjski želatin, muslimanima zabranjeno da u tome traže lijek, jer svinjski proizvodi spadaju u zabranjene.

Istaknuto je da su do njih stigle informacije da pojedine vakcine sadrže svinjski želatin, ali da se još čekaju zvanične potvrde, prenosi portal “Kliks”.

Definitivan stav o tome Islamska zajednica će zauzeti nakon što se upozna s rezultatima laboratorijske analize, kada će biti poznate sve komponente predmetne vakcine, naveli su iz Islamske zajednice u BiH, gdje se nadaju da će u što skorijem vremenu dobiti adekvatan odgovor.

Iz Britanskog islamskog medicinskog udruženja juče su saopštili da će svinjski želatin vjerovatno biti zastupljen u većini vakcina zbog potražnje, postojećih lanaca nabavke, troškova i kraćeg vijeka trajanja vakcina.

Većina vakcina protiv kovida 19 sadrži svinjski želatin koji služi kao stabilizator, odnosno osigurava vakcinu prilikom transporta i skladištenja.