Islamska zajednica u BiH: I ove godine bez organiziranog odlaska na hadž

Ured za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini saopćio je da i ove godine neće biti organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje.

– Hadž će moći obaviti samo oni državljani Bosne i Hercegovine koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža ove godine – izjavio je za Agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž Sadžid ef. Ramić.

Pojasnio je da je ova odluka u skladu s instrukcijama koje je objavilo Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, a kojima se hadž ograničava na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Kako se navodi u objavi Ministarstva, odluka je donesena u svjetlu trenutnog stanja u cijelom svijetu, a imajući u vidu nastavak širenja koronavirusa i pojavu njegovih mutacija.

Oni koji namjeravaju obaviti obrede hadža ne smiju imati hronična oboljenja, moraju biti u dobnoj skupini od 18 do 65 godina starosti i da, shodno propisima i procedurama o imunizaciji koje su na snazi u Saudijskoj Arabiji, pripadaju jednoj od kategorija: imunizirano lice, ili lice imunizirano jednom dozom prije 14 dana, ili imuniziran oporavljen od oboljenja.

Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije istaklo je još jednom činjenicu da je ovakva odluka povodom organiziranja ovogodišnjeg hadža donesena zbog stalne brige za zaštitu, zdravlje i sigurnost hadžija, kao i zaštitu i sigurnost država iz kojih dolaze.