Invalid čekićem lupao ivičnjak da u kolicima može sići na ulicu

Fotografije i videosnimci čovjeka u invalidskim kolicima koji s čekićem i dlijetom pokušava ukloniti ivičnjak na jednoj od goraždanskih saobraćajnica, preplavile su internet i izazvale lavinu osuda sadašnjih urbanističkih rješenja u ovom, ali i u drugim bh. gradovima.

Potresni prizor s raskrsnice na Mostu žrtava genocida u Srebrenici, slučajno zabilježen, skrenuo je pažnju na često zaboravljene probleme osoba s invaliditetom.

Kako kaže Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne, dječije paralize i distrofije Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, grad je u odnosu na period od prije desetak godina prilagođeniji kretanju osoba s invaliditetom, ali je još mnogo ulica gdje je to nemoguće, dok osobe u invalidskim kolicima nemaju pristup ni većini javnih institucija i ustanova.

– Kao pozitivan primjer treba izdvojiti Titovu ulicu, a nedavno su nam uredili i pristup zgradi “Potkovica”, gdje se nalaze i prostorije Udruženja. No, mnogo je mjesta koja su katastrofa. Neki ljudi još ne razumiju šta znači grad po mjeri čovjeka – kaže Ćulov.

U zgradama Gradske i Kantonalne uprave nema liftova, a Ćulov izdvaja i primjer gradnje parka u Omladinskoj ulici, koji je bio namijenjen i djeci s invaliditetom, ali su ivičnjaci oko njega prepreka preko koje kolica ne mogu prijeći.

(Dnevni avaz)