INTERVJU: Sead Džafić, načelnik opštine Kalesija- Kalesija je moj centar svijeta

Načelnička plata, dnevnice, topli obrok i regres usmjerene studentima i ugroženim kategorijama stanovništva

Na proteklim izborima na poziciju načelnika došli ste kao nezavisni kandidat. Građani su Vam dali povjerenje, a realizovane aktivnosti i projekti to i opravdavaju. Zanimljivo je da su skoro sva predizborna obećanja već ispunjena?

S.Džafić: Da, izabran sam kao nezavisni kandidat. Još uvijek sam ovdje, nisu me još smjenili, mada pokušavaju od prvog Vijeća do posljednjeg uvijek se nešto oko toga provlači. Ali, ja imam vjerne birače, i mislim, da se desi nešto kao u Lukavcu, da bih ja dobio duplo više glasova, barem me tako moji građani hrabre i to mi sugerišu. Kada sam došao u Opštinu, tu me zatekao jedan nerad, grubo je reći javašluk. Znate, petkom poslije džume, ne bi ostalo ni desetak radnika. Poslije dorčka neko bi dolazio, a neko odlazio. Mojim dolaskom uveden je red. Tačno se zna ko i šta treba da radi. Zna se kada je vrijeme za pauzu. U šalter sali uvijek ostaje dvoje, kako građani ne bi morali čekati ispred vrata. Dosljedan sam realizaciji mjera definisanim i izražavanim tokom izborne kampanje. To se prije svega odnosi na poboljšanje rada općinske administracije, izgradnju infrastrukture i razvoj industrijskih zona, s ciljem stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mjesta. Sa ponosom mogu reći da sam sve što sam obećao i ispunio. Tim putem idem i u narednom periodu. Sve ono što je potrebno riješiti, nastojat’ ću da završim, naravno, koliko uspijem za vrijeme mandata. Građani to zaslužuju.

U toku dosadašnjeg mandata, mnogo toga ste unaprijedili. Kalesija se kreće putem razvoja. Koje biste projekte i aktivnosti izdvojili?

S.Džafić: Od osnovne škole Gornji Rainci prema Tojšićima postavljeni su prvi metri kanalizacije u Kalesiji. Što se tiče vodosnadbijevanja, riješeno je za većinu mjesnih zajednici. Mnogi građani kažu da je to za vrijeme mandata bivšeg načelnika bilo nezamislivo. Ja sam to riješio još u prošloj godini. To su Babajići koji graniče sa Tuzlom-visinske zone, Gornji Tojšići, Donje Hrasno, Meškovići. Da bismo to odradili, prvo smo morali od fabrike vode, odraditi jedan popisni cjevovod, kako bi rasteretili i napravili rasteretnu komoru u Lipovicima, da bi snadbijevali te krajeve. Trenutno radimo u Kundakovićima i još nekoliko zaseoka, gdje je u fazi rješenje vodosnadbijevanja. Cilj mi je da u toku mog mandata svi zaseoci imaju vodu. To je nešto osnovno. Kada je u pitanju infrastruktura, uradili smo gro lokalnih puteva, što rekonstrukcija, što iznova. Kada je u pitanju rekonstrukcija, tu je 60% učešća Opštine, a 40 građana. Što se tiče novih puteva, tu je pola-pola. Većina zaseoka je osvjetljena i izvršena rekonstrukcija puteva. Kada su u pitanju regulacije korita rijeka i potoka, to smo prošle godine dosta uradili. Urađen je dobar dio Gribaje, koja protiče kroz Tojšiće. Vidjeli ste kako je lijepo popločana, u Memićima rijeka Tavna, u Prnjavoru Kalesijica, nešto Dubnica. Uglavnom, mnogo se radi, kako ja tako i moji pomoćnici i zaposlenici. Deviza mi je rad i samo rad. Svi dajemo sve od sebe da uradimo što više možemo.

Kao uspješan privrednik, a  sada i načelnik ove opštine dolazite iz realnog sektora. Koliko je to povezano sa ovim u enormnom roku završenim projektima? Koliko to utiče na samu brzinu rada, ali i uočavanje prioriteta?

Obzirom da je i općina jedna vrsta organizacije kojoj je za uspješno funkcioniranje poreban uspješan menadžer, smatram da je poželjno da funkciju općinskog načelnika obnaša čovjek sa iskustvom iz realnog sektora i to iz više razloga. Općinski načelinik koji dolazi iz realnog sektora zna šta je potrebno privredi za njen brži razvoj, čime se stvaraju preduslovi za nova zapošljavanja. Zna kako organizovati rad općinskih službi i javnih preduzeća i ustanova kako bi postale efikasne i u službi građana. Općinski načelnik treba da ima viziju koji su potrebni infrastrukturni projekti i odrediti prioritete. Ponovo naglašavam, ne nedostaje mi iskustva, ideja i htijenja da općinu Kalesija učinim još ugodnijom za življenje. U suštini i ovdje pokušavam da budem menadžer. U biti se tako i ponašam. Mene politika ne zanima. Cilj mi je bio da napravim promjene.

Proglašeni ste i za „najnačelnika 2017.“. Šta Vam to priznanje znači?

S.Džafić: Zaista imam mnogo priznanja. Svakako da mi ono mnogo znači. Želja mi je da po isteku mandata, jedno takvo priznanje dobijem od svojih građana. Ovdje sam da dam sebe i promijenim nešto.

Poznati ste i kao veliki humanista. Nemate ličnog vozača i svoju platu dajete socijalno ugroženima. Još jedno predizborno obećanje je ispunjeno?

S.Džafić: Nisam došao ovdje da vozim službeno auto. Ne vozim ga, prodao sam. Nisam tu da dobijem platu, dajem je najboljim učenicima, studentima i najugroženijim stanovnicima opštine Kalesija.

U Budžetu su povećane i stavke po pitanju kulture i sporta?

S.Džafić: Kada su u pitanju te aktivnosti, istina da su povećane i u okviru budžeta. Svakako i lično izdvajam sredstva za ove manifestacije. One su od velikog značaja za našu opštinu, ali i za mene lično. Posebno sam naklonjen sportu i sportskim aktivnostima.

Koji je vid komunikacije sa građanima?

S.Džafić: Četvrtkom primam građane od 8 sati. Koliko god da ih dođe i prijavi se, sve ih primim. Često idem i na skupove u mjesnim zajednicama. Organizujemo sastanke, komuniciramo i osluškujemo njihove probleme i pokušavamo da ih riješimo.

Koliko Vam je to do sada polazilo od ruke?

S.Džafić: Ima pojedinačnih slučajeva, koje smo uspjeli riješiti. Ovih dana pokušavamo da riješimo probleme MZ Miljanovci po pitanju Doma kulture. Već nekih 20 godina tu stoji neka ruševina i niko to nije htio vidjeti. To je slučaj i sa Prnjavorom. U Tojšićima pokušavamo riješiti problem ambulante koja je neuslovna i bukvalno u fazi raspadanja. To nam je broj jedan. Ovih dana postavljamo kamen temeljac. Vrlo brzo ćemo napraaviti modernu ambulantu. Arhitekta i projektant je Husein Dropić. Znate da kad on nešto isprojektuje to mora biti vrhunsko. Također, pravimo ambulantu i Dom kulture u Donjim Vukovijama.Sa izgradnjom je počeo put Donje Vukovije-Krivača, kao i put od „Omege“ prema Drvenicama. Pravimo kružni tok u Kalesiji. Gotovi su projekti za dva „Hidani“ i „Omega“. Na posljednjoj sjednici OV usvojen je rebalans Budžeta. Povećan je za milion i nešto. Tako da se Kalesija zaista ima čime pohvaliti. Moram pomenuti da smo ovih dana sa Oružanim snagama pokrenuli deminiranje Visa. Taj projekat vrijedi preko 2miliona. Nakon deminiranja planiramo praviti tu jedno veliko lijepo izletište koje će postat cntar okupljanja turista.

Šta predstavlja prioritetne aktivnosti koje ćete realizovati u narednom periodu?

S.Džafić: Trenutni i najbitniji prioritet je kanalizacije. Ja ću to započeti. Započet ću pored magistralnog puta, ali i ovaj drugi kraj od pravca Memića prema centru Kalesije. Drugo, ovih dana smo raspisali javni poziv za izradu projektne dokumentacije za Toplanu. Treći bi bio rekonstrukcija korita rijeke Spreče. To je važno za naše građane i razvoj poljoprivredne kulture.

Mubina Biščić Delmanović