Intervju princeze Dajane dobijen na osnovu laži, ostavke na BBC-ju

Integritet i budućnost najuticajnijeg javnog servisa, britanskog BBC-ja, dovedeni su u pitanje otkako je istraga potvrdila da je čuveni intervju s princezom Dajanom dobijen na osnovu laži i falsifikovanih dokumenata, koji su je ubijedili da je izolovana i praćena. Novinar Martin Bašir podnio je ostavku. Pljušte ostavke i izvinjenja, a britanska vlada najavljuje preispitivanje nadzora nad BBC-jem.

Producentske smjernice su “Biblija” za svakog novinara BBC-ja. Novinar Martin Bašir bacio ih je prije četvrt vijeka niz vodu kako bi dobio istorijski intervju s princezom Dajanom. Posljedice su dugoročne i tragične.

“Novinar, koji se oteo kontroli, obezbijedio je intervju obmanom, što je neprihvatljivo i skandalozno. BBC nije ništa podrobno istražio i, što je najgore, zataškao je sve što je mogao”, kaže lord Grejd, predsjednik Upravnog odbora BBC-ja od 2004-2006. godine.

Žrtve prikrivanja obmane bili su otpušteni uzbunjivači u samom BBC-ju. Zaposleni, kome je Bašir naredio da falsifikuje dokumente date na uvid princezi, najavljuje tužbu za izgubljene prihode.

“Ja sam bio taj koji je ukazao na grešku u nečemu što su svi smatrali prelijepim i svi su se okrenuli protiv mene”, navodi grafički dizajner Mat Vajsler.

Istraga lorda Dajsona potvrdila je višedecenijske tvrdnje brata princeze Dajane, erla Spensera, da ju je Martin Bašir obmanuo lažima o njenoj porodici, prijateljima i okruženju.

“Propusti BBC-ja značajno su doprinijeli njenim strahovima, paranoji i izolaciji, kojih se sjećam tokom posljednjih godina s njom”, ističe sin princeze Dajane, princ Vilijam.

Princ Vilijam zahtijeva da se sporni intervju više ne emituje, a slučaj je sada u rukama policije.

“Moje kolege, a posebno ministar kulture, će sa BBC-jem sljedeće godine preispitati strukture uprave i odgovornosti. To je šansa, ponavljam, šansa za BBC”, poručila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Budućnost britanskog javnog servisa biće rješavana u trouglu između Vlade, Kensingtonske i Bakingemske palate i samog BBC-ja. Nastaje vrijeme preispitivanja, a epilog tek slijedi.