Internacionalni Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi najveći napreci u kliičkoj medicini 17 i 18 septembra u Tuzli

U organizaciji Internacionalne akademije perinatalne medicine, Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH uz Izvršnog organizatora Udruženja za ultrazvuk u medicini „Ian Donald“ Tuzla u Narodnom pozorištu Tuzla će se održati Drugi Internacionalni Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i napreci u kliničkoj medicini.


U povodu ovog značajnog skupa, Udruženje za ultrazvuk u medicini Ian Donald održao je press konferenciju na kojoj je istaknuto da će ovom važnom skupu prisustvovati eminentni stručnjaci iz preko 10 zemalja svijeta, koji će govoriti o najnovijim dostignućima u perinatalnoj medicini i brojnim temama i brojnim temama vezanim za zdravlje žena, majki i djece.


Predsjednica lokalnog organizacionog odbora Simpozija dr. med. sci. Suada Tinjić je ovom prilikom istakla da će Simpozij okupiti stručnjake iz oblasti perinatologije, neonatologije, akušerstva, pedijatrije, perinatalne patologije, dječije hirurgije i dječije kardiologije. Očekujemo 500 učesnika i 25 predavača iz zemalja regije, naglasila je Suada Tinjić, predsjednica lokalne organizacije Simpozija .


Član Organizacionog odbora Simpozija prof. dr. sci. Zlatan Fatušić je istakao da će se najviše govoriti o smrtnosti majki i kako ga riješiti, ne samo u BiH, nego i u svijetu.
Prema riječima akademika Osmana Sinanovića, potpredsjednika Organizacionog odbora Simpozija, Simpozij ima i temu uticaj pandemije na trudnoću i koliko je COVOD-19 imao uticaj na trudnice.
Što se tiče akademije nauka, ja sam ponosan da se prvi veliki skup održava u Tuzli i sa temom o pitanju mozga nerođenog djeteta. Mi možemo zaviriti na određen način u mozak nerođenog djeteta i tako intervenisati, da ne bude kasnije problema kada se dijete rodi, istakao je akademik Sinanović.


Organizacija Simpozija je Internacionalna akademija perinatalne medicine, čiji je predsjednik doktor Asim Kurjak, Internacionalna akademija nauka i umjetnosti BiH, Izvršni organiozator je škola ultrazvuka Jan Donald Tuzla, Federalno i kantonalno ministrastvo zdravstva i Vlada Tuzlanskog kantona.
Pokrovitelj Simpozija je Federalno ministarstvo zdravlja BiH, Vlada TK, Ministarstvo zdravlja TK i Turistička zajednica TK.


Duška REBIĆ