Ime mandatara nove Vlade TK bit će poznato u petak nakon sjednice IO SDA TK

U toku je proces formiranja nove Vlade Tuzlanskog kantona, koju će činiti koalicija stranaka SDA, Stranka za BiH, Demokratska fronta i Socijaldemokrati BiH.

Proces formiranja Vlade Tuzlanskog kantona vodi Stranka demokratske akcije, ali o imenu madatara još uvijek ne žele govoriti.

– Mi ne bi licitirali imenima unaprijed. Za petak smo zakazali sjednicu izvršnog odbora, nakon čega ćemo javnosti predstaviti mandatara nove Vlade Tuzlanskog kantona – potvrdio je Feni predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK i zastupnik u Skupštini TK-a Fahrudin Skopljak.

Novoj kantonalnoj vlasti na raspolaganju je kratak period do izbora, te najavljuju da neće davati velika obećanja.

– Ono što možemo u ovome trenutku kazati jeste da ćemo unaprijediti borbu protiv koronavirusa, također status boračke populacije moramo unaprijediti na Tuzlanskom kantonu, te raditi na zaštiti porodica sa djecom – izjavio je Skopljak.

Nakon sveobuhvatnog koalicijskog dogovora, biće definirani principi na kojima će funkcionirati nova Vlada Tuzlanskog kantona, navode u stranci Socijaldemokrati BiH.

– Suština je da se moraju poštovati zakonski principi i nalazi inspekcijskih organa. Mi smo iznosili, odnosno i kolege su iznosile da je bilo problema u imenovanju upravnog odbora Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, prema tome to se mora ispraviti, a koje posljedice to nosi to ćemo vidjeti – izjavio je Feni predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović i zastupnik uime Kluba Socijaldemokrata BiH.

On smatra da ispravljanje zakonskih rješenja neće imati posljedice na Tuzlanski kanton.

Vujović je stava da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ima obavezu da prati da li je bilo kršenja zakonskih procedura u prethodnoj Vladi, te da li će ih biti u Vladi koja je u procesu formiranja.

Kada je riječ o nedavnom povećanju plata premijeru, ministrima i zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona, Vujović je kazao da će ta odluka biti preispitana.

Formiranjem nove većine koju čine SDA, SBiH, SD, DF, nezavisni kandidat Smajo Mandžić i bivša zastupnica Pokreta demokratske akcije Jasmina Lugavić, na hitnoj sjednici Skupštine TK održanoj prije dva dana, došlo je do podnošenja ostavki bivšeg predsjednika Skupštine Slađana Ilića, dopredsjednice Vedrane Petrović, a nakon toga i premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića.

Na mjesto predsjednika Skupštine TK-a izabran je zastupnik iz reda srpskog naroda Žarko Vujović, kadar Socijademokrata BiH, a za dopredsjedavajućeg zastupnik iz reda hrvatskog naroda Boris Krešić, kadar Demokratske fronte. Dopredsjedavajuća iz reda bošnjačkog naroda Lejla Vuković iz Stranke za bolju budućnost zadržala je svoju poziciju i u novoj skupštinskoj većini.

(RTV Slon)