”Iftar na kućni prag” – budite i vi dio akcije

Humanitarna organizacija ”Merhamet” – Regionalni odbor Tuzla i ove godine u Ramazanu je pokrenula akciju ”Iftar na kućni prag”. Uposlenici Merhameta u Narodnoj kuhinji Imaret svakodnevno pripremaju iftare koje dostavljaju postačima u stanju socijalne potrebe. Pozivaju građane i privredne subjekte da se priključe ovoj akciji i nekome osiguraju iftar.

Dolaskom Ramazana pokrenuta je akcija ”Iftar na kućni prag”. Dnevno su u prvim danima ovog svetog mjeseca, uposlenici Merhameta u Narodnoj kuhinji Imaret pripremali po 240 iftara, a vjeruju da će do kraja Ramazana pripremati i po 500 iftara. Osim za područje Tuzle i još četiri lokalne zajednice u TK, iftari stižu i do porodica u Podrinju.

”Večeras idu iftati povratnicima u Zvornik, u subotu u Vlasenicu, pokušavamo da pomognemo naše ljude, da na neki način pokažemo da i mi mislimo na njih i u toku Ramazana”, kaže Mensura Husanović, direktorica HO ”Merhamet” Regionalni odbor Tuzla.

I ove, kao i prošle godine, Ramazan je drugačiji zbog pandemije korona virusa. Nema većih okupljanja i zajedničke sofre, pa se u Merhametu trude da svojim prisustvom i podjelom iftara obraduju postače.

”Trudimo se da dođemo do svakoga, da podijelimo naše obroke, da podijelimo hurme koje smo dobili, da i na taj način pokažemo našim povratnicima da mislimo na njih”, rekla je direktorica Merhameta.

U kuhinji se pripremaju raznovrsni obroci. Iako se broj pripremljenih iftara povećava iz dana u dan, to ne predstavlja problem kuharima u Imaretu.

”Za sad stižemo, nijedan korisnik nije ostao gladan. Iftari dolaze na kućni prag tačno na vrijeme, prije iftara. Što se tiče pripreme iftara, svaki dan je raznovrsno, gledamo da promijenimo, da iftari budu što kvalitetniji, od glavnog jela, od čorbe, salate, voća, soka, hurmi i kolača naravno”, navodi Faruk Palavrić, šef Narodne kuhinje Imaret.

Za pripremu iftara koriste se namirnice koje su donirali građani i privredni subjekti ili su ovu akciju novčano podržali.

”Naši ljudi su humani i na taj način mi pokušavamo zahvaljujući pravnim i fizičkim licima, organizacijama da pripremimo te iftare i podijelimo, odvezemo na kućni prag. Pravna i fizička lica iz TK, a ima i naše dijaspore koji su znali prije ili u toku Ramazana doći, ali evo vrijeme je ovakvo kakvo jest, pa sjete nas se i preko ino računa”, ističe Husanović.

U pekari Narodne kuhinje koja je nedavno otvorena, pripremaju se i lepine, pa je kompletan iftar pripremljen ovdje. To je olakšalo rad kuhinje i smanjilo troškove, navodi direktorica Merhameta. Građani mogu učestvovati u akciji ”Iftar na kućni prag” na način da donesu namirnice za pripremu obroka ili da uplate novčana sredstva na žiro račun Merhameta.