IDDEEA: Poništen tender za izdavanje pasoša

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila je još jedan tender za nabavku pasoških knjižica.

“Kao drugostepeni organ u žalbenom postupku, Kancelarija je poništila tendersku dokumentaciju za nabavku pasoških knjižica. U pitanju je novi tender postupak, a ne četvrti, obzirom da je prethodni proveden putem pregovaračkog postupka”, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, te su dodali da je ugovor sa trenutnim dobavljačem potpisan na jednu godinu.

“Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je poništila tendersku dokumentaciju obzirom da su usvojene žalbe na tendersku dokumentaciju koje su izjavila dva zainteresovana subjekta. Svaki subjekt u svakoj fazi postupka ima pravo izjaviti žalbu. Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ne može prejudicirati postupke potencijalnih ponuđača u smislu ulaganja žalbi niti može utjecati na odluke drugostepenog organa”, naveli su iz IDDEEA-e za naš portal.

Kako su naveli, trenutno nema zastoja u personalizaciji pasoša jer Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ima važeći ugovor sa trenutnim dobavljačem do 21. marta 2018.godine. Predmetni upit vezan je za nabavku pasoških knjižica za period od 4 godine, i to nakon marta 2018. tj. do 2022.

“Postupajući po rješenju drugostepenog organa, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH će u narednom kratkom periodu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH opet pokrenuti otvoreni tenderski postupak nabavke pasoških knjižica”, dodali su iz IDDEEA-e.

Podsjećamo, nakon brojnih problema s isporukom pasoša u BiH, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je početkom juna tender za nabavku pasoških knjižica u trajanju od četiri godine.

Ugovor koji je IDDEEA potpisala na 12 mjeseci dogovoren je u pregovaračkom postupku, koji je 20. februara počeo pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, a na kojem su učestvovale kompanije Gemalto iz Francuske, UAB Garsu pasaulis iz Litvanije i Mühlbauer d.o.o iz Banje Luke.

Ugovor je potpisan na 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu pasoških knjižica iznosi 10.997.415,00 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina pasoša koja bude izrađena, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Time je riješena višemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine i osiguran nastavak kontinuiteta izdavanja pasoša nakon isteka trogodišnjeg okvirnog sporazuma s dobavljačem, no problemi su se nastavili zbog tehničkih problema, odnosno nedostatka papira za pasoše.

S obzirom na to da je poništen i novi tender, te nekoliko prethodnih, neizvjesno je da li će građani BiH ostati bez pasoša nakon 21. marta 2018. godine.

(Radiosarajevo.ba)