I u najtoplijim danima avgusta kupači žure na Panoniku


Nije zapamćeno u postojanju Panonskih jezera da stiže veliki broj turista kao ove godine. Na sva tri jezera ista situacija, kupači ne izlaze iz vode, plivaju do kasnih poslijepodnevnih sati. Žao je mnogima da izađu iz vode, posebno onima na slapovima, koji uživaju da im voda sa visine pada po tijelu.


Prepuni su putevi po kojima stižu turisti sa svojim zavežljajima na Panonska jezera, a mogu da biraju gdje im je ljepše od tri jezera. Prvo jezero je okruženo više sa drvećem pa ima i hladovine. Ipak, mnogima je žao, da im ne izmakne trenutak bez kupanja u toploj ljekovitoj slanoj vodi, pa ne izlaze lako iz nje jer voda liječi sve bolesti. Pored toga, oko jezera su i spasioci koji prate kupače i daju sigurnost kupačima uz dežurstvo medicinskih stručnjaka  Hitne pomoći „Doma zdravlja „Dr. Mustafe Šehovića“ Tuzla.


Među kupačima je i Tuzlanka Marica, koja je ove sezone bila deset puta na kupanju jer je imala lom noge i već je osjetila je poboljšanje. Voda je super a čistoća na velikom nivou.
Tako je i Nermina Jeremić, poznata po slikanju na svili ostavila svoj umjetnički rad i dolazi na kupanje da uživa u vodi koja liječi.
Ove godine je na Panoniku i Haris Kahrimanović kao spasioc, naš odani vjerni dugogodišnji radnik, Tuzlak u duši opet je na dužnosti i veoma profesionalno obavlja svoj radni zadatak, prati svaki korak kupača.


Već tradicionalno se i ove godine održava aerobik u kojem su na prvom jezeru uživali svi redom, koji su pjevali i vježbali, ali i mališani. Tako su mala Amna i Rijalda širile ruke i cupkale i u svojim malim čamčićima i udružili se uz muziku i uz druge koji su na cijelom prvom jezeru učestovali u aerobiku.  
Šarenilo i ljepota duž cijelih plaža su posebno za pogledati, a i žubor i vode i kupača koji plivaju u vodi.
Direktor JKP Pannonica Tuzla, Maid Porobić je zadovoljan sa posjetom u odnosu na prošlu godinu.
Sada smo čak blizu sezone iz 2019. godine, kada smo postigli neke rekordne prihode na Panonskim jezerima, ističe direktor Porobić.

Prosjek gostiju dnevno je 5.000 i 6.000 gostiju, pa se nadamo da ćemo do kraju sezone imati preko 260 hiljada gostiju. Naši gosti su stigli iz cijele BiH, regije i dijaspore i susjednih zemalja, posebno iz zapadne Srbije i istočne Hrvatske ,odnosno iz Slovenije . Stigli su iz Zagreba, Rume, Šapca, Valjeva, Užica…Poneki dolaze na jednodnevni izlet, a neki ostaju i duže jer organizujemo na Panonici i kulturne događaje i koncerte, navodi Porobić.


Bez obzira na veoma toplo vrijeme ovog avgustovskog dana rano ujutro na Panoniku je stigao i Kralj jezera, Mujo Sinanović, učesnik NOR-a, jer je želio da svoj 95 rođendan dočeka na Panonici bez koje ne može da živi. Među svojim drugarima je ove godine proveo već 15 dana, a za to vrijeme 30 sati i 50 minuta. Bez obzira što je imao nekih zdravstvenih problema plivao je i u vodi i žalio se da je smršao, a neki mu kažu, da treba da misli dobro i radovati se životu, pa i Bog tako da. Kao i uvijek i ovog njegovog rođendana preko razglasa su odjekivale pjesme uzduž jezera i čestitka da još dugo živi koje su se utapale uz pljesak kupača i turista sa Panonike. Posebno ga obradovala čestitka sa poklonima direktora Panonike, Maida Porobića, koji mu je poklonio i sliku sa njegovim likom na Panonskim jezerima.  Zahvalio se na svemu i opet sve pozdravio sa dignutom rukom na čelu sa „Smrt fašizmu“ baš onako kako i treba pravi borac u ovom uzavrelom nacionalizmu. Mnoga čestitanja je dobio i od njegovih drugova , ali i od svoje supruge koja mu u svemu pomaže u životu. Preplivao je Kralj Mujo ponovo uzduž Panonike plažu i svratio i na slapove da i tu osjeti čar vode koja liječi, pa na trenutak sjeo na klupu da razmišlja o svemu na svoj rođendan.

Bio je ipak sretan , da je proveo svoj rođendan onako kako je u duši zamišljao. Ima namjeru da dolazi na Panoniku i poslije završene ljetne sezone kupanja, a i mnogi turisti očekuju da se sezona kupanja produži cijeli septembar, ako bude lijepo vrijeme jer nisu svi stigli da uživaju u vodi koja liječi, a i mnogi turisti iz cijellog svijeta se nadaju da osjete vodu koja je čarobna i daje život ljudima i zdravlje.
Sva priznanja ovom čarobnom moru treba dati onima koji su ovo osmislili, kaže turistkinja koja gazi sa svojim zavežljajem bosa po vrelom kamenu i pjesku jer je doznala da se tako uspostavlja rad svih organa.
Nije niti mali vjetar koji je na momente nosio poneki suncobran koji su neki kupači uhvatili na kupanju pokolebao kupače da izađu iz vode, već ih je još više zadržao da uživaju u vodi, bojeći se da je dan prekratak za takvu ljepotu na Panonskom moru u centru grada Tuzle.


  Duška REBIĆ