I dalje aktivni požari u Mostaru, Jablanici i Stocu

Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do sinoć u 20:30 sati, i dalje su aktivni požari na Čabulji i na Đubranima.

Požar na Đubranima je na nepristupačnom i miniranom terenu i spušta se prema Bučićima. Gori trava i nisko rastinje, ali ne ugrožava stanovništvo i stambene objekate.

Na požarištu na Čabulji je od 18:30 do 19:30 sati djelovao kanader te malo usporio napredovanje požara, navodi se u izvještaju.

Aktivan je također požar na lokaciji Kvanj – Dolovi, koji je izbio oko 12.00 sati. Gori trava, visoko i nisko rastinje, ali za sada ne prijeti stanovništvu i objektima.

Stanje u Čapljini, odnosno na požarištu na lokaciji Budisavina, je puno bolje, ali postoji mogućnost ponovnog razbuktavanja, pa ekipe vatrogasaca dežuraju.

Prema informaciji iz CZ Jablanica, na lokaciji Komadinovo Vrelo požar je i dalje aktivan. Vatrogasci gase iznad željezničke pruge kod Komadinovog Vrela, a iznad Donje Jablanice požar se razbuktava.

Helikopter Helikopterskog servisa RS-a je djelovao od 18:30 do 19:30 sati i imao je 11 naleta.

Šef OC CZ Stolac Milenko Vujinović ističe kako je i dalje aktivan požar na području Stupišta i Derana. Gori trava, visoko i nisko rastlinje na nepristupačnom terenu, ali požar za sada ne prijeti stanovništvu i stambenim objektima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo, navodi se u izvještaju.