Hugh Hefner preminuo u 91. godini

Hugh Hefner, doajen erotskog izdavaštva i lijepih žena, preminuo je prirodnom smrću, okružen svojim najmilijima, kako stoji u priopćenju. Vlasnik Playboy Enterprisesa otišao je mirno, u svom domu.

Iza sebe je ostavio medijsko carstvo Playboya koje je sada već dostiglo preko 60 godina postojanja. Hefner je svoju Playboy priču započeo 1953. godine kada je izašao prvi primjerak toga danas najpoznatijeg ‘lifestyle’ časopisa za muškarce.

Prvi broj je ostao zapamćen po tome što je na naslovnici bila fotografija gole glumice Marilyn Monroe – primjerak se prodavao za 50 centi i objavljen je bez datuma u slučaju da ne bi bilo drugog izdanja. Prvo izdanje se rasprodalo za nekoliko sedmica.

Hugh Hefner rođen je u Chicagu, a počeo je kao novinar u Esquireu. Bio je i glavni kreativni direktor firme Playboy Enterprises. Zahvaljujući uspjehu “Playboya”, postao je milioner, a njegova neto vrijednost u vrijeme njegove smrti procjenjuje se na više od 43 miliona dolara. Hefner je bio i politički aktivist i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svjetskog rata.

Osim glavnog časopisa u SAD-u, posebna nacionalna izdanja Playboya izdaju se širom svijeta.

Hugh Hefner je 2013. godine u intervjuu otkrio kako je spavao sa više od 1.000 žena.

(100posto)