Hrvatska nova članica Šengena: Šta to znači za bh građane?

Ministri unutrašnjih poslova država Evropske unije dali su danas saglasnost da Hrvatska od početka iduće godine bude dio šengenskog prostora, ali nije bilo konsenzusa oko članstva Bugarske i Rumunije. To znači da će od 1. januara naredne godine biti ukinute granične kontrole na kopnenim i morskim graničnim prelazima, a od 26. marta na aerodromima.

Više neće biti graničnih kontrola i zaustavljanja vozila prilikom prelaska granice iz Hrvatske u Sloveniju, Italiju i Mađarsku, kao ni obrnuto.

Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor bit će posebno velika pasoška kontrola jer će granice Hrvatske sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom postati vanjske granice sa granicama EU.

Hrvatska granična policija preuzima odgovornost za čuvanje granice same EU, te bi zbog toga moga biti pooštrena praksa kontrole na graničnim prelazima sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom. To može značiti više čekanja, pregleda i problema pri ulasku u Hrvatsku iz tih zemalja.

Delegacija Evropske unije i Evropska komisija najavile su u augustu da će EU od maja 2023. godine uvesti automatizirani elektronski sistem pod nazivom Evropski sistem informacija i autorizacija putovanja (ETIAS) koji će se koristiti za putovanja u Šengensko područje za putnike koji nemaju vizu je potrebno za ulazak u EU. Ovaj sistem će se primjenjivati ​​na sve zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU, što uključuje Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

ETIAS će služiti za brže i efikasnije procedure kontrole granica, manje birokratije, manje kašnjenja i kašnjenja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, bolju kontrolu rizika od epidemije i efikasnije procedure upravljanja granicom.

U principu, radi se o online aplikaciji koja će se koristiti za podnošenje zahtjeva za ulazak u EU. Sistem će automatski provjeriti informacije iz aplikacije u odnosu na druge izvore podataka EU a odobrenje putovanja bi trebalo biti izdato u roku od nekoliko minuta.

U situacijama kada je potrebna dodatna verifikacija, odobrenje može potrajati do 30 dana. Ali ETIAS odobrenje će biti neophodno za ulazak u šengenski prostor, a time i u EU.

Granična policija će ga provjeravati zajedno s drugim dokumentima, poput pasoša, a posebne promjene će se desiti u zračnom prometu, zbog čega je ulazak Hrvatske u šengenski prostor u pogledu aerodroma odgođen za 26. mart.

Brojni terminali će se morati adaptirati jer će letovi koji su do sada bili međunarodni postati domaći, a na isti način će biti tretirani i putnici iz drugih zemalja šengenskog prostora.

Ovo će značajno smanjiti kontrole, što će dovesti do manjeg zagušenja. Istovremeno će biti pooštrene kontrole za one koji dolaze iz zemalja koje nisu dio šengenskog prostora, a u njihovom slučaju ulazak u Hrvatsku bit će sporiji.