Hoće li i BiH dozvoliti ulazak stranaca za spas turizma

Zastupnici u Domu naroda Parlamenta FBiH na ovosedmičnom zasjedanju usvojili su zaključak s prijedlozima za spas ovogodišnje turističke sezone. Zaključak je upućen Vijeću ministara BiH od kojeg je zatražena hitna izmjena postojeće odluke kojom je u uslovima pandemije koronavirusa reguliran ulazak stranaca u BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH od Vijeća ministara BiH zatražio je da se izmjenom postojeće odluke neometan prelazak granice osigura za tri kategorije stranaca, piše Indikator.ba. U prvu kategoriju spadaju oni koji imaju negativan PCR ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Druga kategorija kojoj bi, također, trebalo osigurati ulazak u BiH su stranci koji su preboljeli Covid-19 te za to imaju dokaz, odnosno potvrdu koja nije starija od šest mjeseci, dok u treću kategoriju spadaju oni koji su se cijepili protiv Covida-19 i za to imaju odgovarajući potvrdu. Bez predloženih izmjena odluke o načinu prelaska granice BiH turističkom sektoru u Federaciji BiH kao i BiH prijeti potpuni kolaps, naglasili su prilikom donošenja Zaključka upućenog Vijeću ministara BiH zastupnici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zaključak je usvojen na prijedlog predsjedatelja ovog doma Tomislava Martinovića.