Hitna pomoć Tuzla: Povećan broj intervencija zbog vrućine i uboda insekata

Dugo najavljivani toplotni val, stigao je i u Bosnu i Hercegovinu.  Danas je bio jedan od najtoplijih dana, pa je tako u nekoliko bh. gradova temperatura prelazila 40 stepeni. Visoke temperature nisu zaobišle ni Tuzlu.

U Službi Hitne medicinske pomoći pri Domu zdravlja u Tuzli, istakli su da bilježe povećan broj intervencija zbog visokih temperatura. Lejla Kuloglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla kaže kako je povećan broj pacijenata koji spadaju u kategoriju hroničnih bolesnika, zatim je povećan broj pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar zbog hipertenzije odnosno visokog pritiska.

“Stanje nije alarmantno u odnosu na prethodne dane kada su u pitanju aktivnosti hitne medicinske pomoći Tuzla. Zbog visokih temperatura imamo povećan broj osoba koji zatraže našu pomoć zbog kolapsnog stanja u kome se nalaze. Međutim, ono što želim da istaknem jeste jako puno alergijskih reakcija zbog uboda pčela i stršljena. Određeni pacijenti su čak završili na hospitalizaciji u UKC-u Tuzla. Savjetujem sve one koji znaju da su alergični na ubod insekata da uz sebe imaju Autoinjector. Također, savjetujem da se što prije potraži medicinska pomoć ukoliko se pojavi reakcija nakon uboda nekog insekta. Skoro svakodnevno imamo slučajeve anafilakse odnosno ozbiljnu alergijsku reakciju koja počinje iznenada, a može biti smrtonosna. Svaki naredni ubod može stvoriti sve teže komplikacije” – kazala je dr.  Kuloglija Memišević.

Zbog nepridržavanja preporuka zdravstvenih radnika kada su u pitanju rekordno visoke tempereture i zbog sunčanice ekipa Hitne medicinske pomoći u više navrata je intervenisala protekla 24 sata.

“Preporuka je da se tokom visokih temepratura, neophodne aktivnosti rješavaju u jutarnjim ili popodnevnim satima, da se redovno pije preporučena medicinska terapija, zatim da se konzumira laganija hrana, unosi dovoljno tekućine čaj ili voda, uz izbjegavanje gaziranih i alkoholnih pića. Najbolje je izbjegavati boravak na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati ukoliko je to moguće. Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike i one koji imaju povišen pritisak te stariju populaciju” – savjetuje dr. Kuloglija Memišević.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH je saopćeno kako nas sutra očekuje vrijeme sa nešto više oblačnosti na sjeverozapadu Bosne, a u ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, povećanjem oblačnosti, u Bosni sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima. Lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu zemlje do 25, najviše dnevne temperature od 29 do 35, na jugu do 38 stepeni.

 

(tuzlainfo.ba)