Hana Galijašević iz Velike Kladuše primljena na Harvard, Yale i Princeton

Osamnaestogodišnja Hana Galijašević iz Velike Kladuše osvojila je stipendije za pet prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama na koje je aplicirala, objavio je njen otac Husein.

Kako je naveo ponosni tata, Hana je osvojila stipendije za Harvard, Yale, Princeton, Amherst i Colgate. Inače, Harvard, Princeton i Yale su tri najprestižnija američka univerziteta.

“Krajem augusta počinju predavanja. Treba se pripremiti. Bravo kćeri”, poručio je Husein Neno Galijašević.

Inače, Hana je krajem prošle godine na završnom turniru šampiona općeg znanja održanom u New Havenu na Univerzitetu Yale osvojila čak 14 medalja od ukupno 17 koje su se dodjeljivale. Kući je donijela tri zlatna i 11 srebrnih priznanja u konkurenciji 1.100 takmičara iz 50 zemalja.

Zanimljivo je i da je na ovo takmičenje otišla zahvaljujući porodici i donatorima u okviru kampanje GoFundMe. Hana je i koordinatorica Asocijacije srednjoškolaca u BiH koja je širom BiH organizovala akcije prikupljanja novca za njen odlazak u SAD.

S obzirom da su joj se otvorila nevjerovatna vrata prestižnih univerziteta, ostaje da vidimo šta će izabrati kao svoju buduću adresu i lokaciju studiranja.

(Klix.ba)