Hadžikadić: Koalicija je test iskrenosti, cilj nam je 250.000 glasova na izborima

Gost O Kanala bio je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres. Govorio je, između ostalog, o ciljevima ujedinjenja stranaka.

– Osnovni cilj je da vidimo kako može građanska opcija na izborima 2022. godine dobiti 250.000 glasova ili više, i da bude relevantna na svim nivoima vlasti. U tom smislu, počeo sam razgovore sa svima, sa deset stranaka u jednom kontekstu i pet u drugom, sa pojedinim strankama u trećem kontekstu, istakao je. Ističe, sve će uraditi da na izborima 2022. godine budu dva bloka, etnonacionalni i građanski.

– Moja misija je da pokušam da dovedem do tog bloka gdje postoji koordinacija naših aktivnosti. Biće teško, jer postoji, koliko vidim, ustaljeni pristup razmišljanju o politici, a to je “ja ne mogu sa ovim, ja ne mogu sa onim” i tu malo nestaje interesa Bosne i Hercegovine nego dođu parcijalni interesi koji su rezultat prošlosti i iskustva. Ali ja, pošto sam donekle nov na političkoj sceni, mogu reći, vrijeme je takvo da BiH nema vremena za takav način razmišljanja. Moramo razmišljati integrativno u smislu koordinacije aktivnosti. Biće jako teško ali ja ću provesti ovo vrijeme na pokušaju da građanski blok dovedemo pod jednu zastavu, u smislu koordinacije naših aktivnosti kroz svoje političke subjekte, ali pomagajući jedni drugima. Matematika kaže da bismo time imali bolju i veću mogućnost da pomognemo Bosni i Hercegovini, kazao je Hadžikadić.