Gutić: Turistički forum 2017 prilika za projekte Muška voda i jezero Modrac

”Turistički forum 2017”, koji će biti održan 10. oktobra u Tuzli, bit će prilika da potencijalnim investitorima budu predstavljeni projekti poput revitalizacije hotela ”Muška voda” u Kladnju, kao i jezera Modrac, izjavio je Feni premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Istakao je da je najveći potencijal tog kantona Međunarodni aerodrom Tuzla čijim je razvojem u posljednje dvije godine, po podacima Turističke zajednice TK, broj turista povećan za oko 30 posto.

”Također, smatramo da Tuzlanski kanton ima šta ponuditi u oblasti planinskog turizma i ugostiteljstva, a i Slana jezera u Tuzli su posljednjih godina postala prava atrakcija. Osim toga, značajno je spomenuti tvrđavu u Srebreniku i kulu u Gradačcu kao bitne turističke potencijale Tuzlanskog kantona”, rekao je Gutić.

Naglasio je da su prepreke za brži razvoj turizma u TK uglavnom administrativne i birokratske prirode, što Vlada TK nastoji riješiti stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta usvajanjem novih, fleksibilnijih propisa da bi se dodatno podržali oni koji se namjeravaju baviti turizmom.

Gutić je dodao da najveći problem razvoju turizma ipak predstavlja putna infrastruktura koja je u lošem stanju.

”Iako je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji, u njemu nema ni metra brzih cesta ili autoputa, ali očekujemo da budu realizirani projekti koje je najavila Vlada FBiH, a to je izgradnja Y kraka kao spoja na koridor 5-C čime bi Tuzla bila ‘deblokirana’ u pitanju putne infrastrukture”, pojasnio je Gutić.

U okviru foruma bit će organizirane panel diskusije u kojima će panelisti učesnike upoznati o problematici institucionalnog i zakonskog okvira kao preduvjeta za razvoj turizma u Federaciji BiH i Tuzlanskom kantonu, kao i perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma na području Tuzlanskog kantona.

Također, na forumu će biti predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova iz Bosne i Hercegovine i iz šireg regiona.

Na skupu će biti dodijeljena i priznanja najuspješnijim projektima u turizmu ili općini s najboljom turističkom ponudom u Tuzlanskom kantonu.

(Fena)