Gutić: Cilj da do kraja godine bude 100.000 zaposlenih u TK

U Vladi Tuzlanskog kantona su zadovoljni realiziranim aktivnostima u prvoj polovini ove godine  – intenzivirani su infrastrukturni radovi i pokrenuta rekonstrukcija regionalnih cesta.

Akumuliran je suficit od 5,5 miliona KM koji će biti iskorišten za budžetom već utvrđene projekte. Servisirana su dugovanja od ranije, isplaćen je vanredni dječiji dodatak, vraćene su refundacije poljoprivrednicima za bolovanje.

Također, prema pokazateljima kojima raspolažu u kantonalnoj Vladi, broj uposlenih u javnom sektoru je manji nego u istom periodu prošle godine, što je rezultat unutrašnje racionalizacije.

Premijer TK Bego Gutić izjavio je da je pokrenuta kreditna linija od 25 miliona KM i završena procedura oko izbora najpovoljnije banke, te da na taj način žele dati zamah privredi.

”Očekujemo da do kraja godine taj program bude realiziran i dostignemo cifru od 100.000 zaposlenih na području kantona”, dodao je Gutić.

Fokus Vlade je od početka godine i na razvoju aerodroma.

Gutić je naveo da namjeravaju proširiti kapacitete za prijem oko milion putnika godišnje i da je već završena tenderska procedura, a ostale procedure bi trebale biti okončane najkasnije naredne sedmice.

U Vladi ističu da su mjere provedene u privredi dale efekte. Samo u budžetu ove godine, prihodi po osnovu poreza na dobit su povećani, dok je i prihodovna strana od poreza na dohodak porasla za 10 posto. Kroz ta dva prihoda, kanton je iskompenzirao nedostatak od indirektnih poreza. Međutim, još je dosta posla pred ovom Vladom.

Gutić je rekao da im predstoji pokušaj rješavanja problema 150 radnika TTU-a koji su ostali izvan te firme nakon otvaranja stečaja.

”Livnica će biti riješena jer ima dosta stečajne mase da budu riješena dugovanja radnicima”, naglasio je Gutić.

Do kraja ove godine cilj je dodatno stabilizirati budžet i podržati poljoprivredu. Ove godine su povećani poticaji poljoprivrednicima za osam posto, a izdašnija sredstva se za istu namjenu planiraju i za narednu godinu.

(Fena)