Grupa zeničkih rudara stupila u štrajk glađu, za sutra najavljeni protesti

Grupa rudara zeničkog Rudnika mrkog uglja stupila je u štrajk glađu, potvrdio je za BHRT Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica. Na ovaj potez, kako ističu, odlučili su se nakon što im se niko iz uprave nije obratio ni poslije tri dana koja su proveli u Domu rudara protestujući zbog kašnjenja plate i toplog obroka.

Kako ističu iz sindikata, do kraja dana očekuju veći broj komorata koji će im se pridružiti u štrajku glađu, a za sutra najavljuju proteste u kojima će ih podržati i rudari iz drugih rudnika koncerna Elektroprivrede BiH.

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica još nisu primili februarsku platu, te su još u petak obustavili proizvodnju u oba jamska pogona. Upravi su dali rok do 15.00 časova da ispuni njihove zahtjeve.

Naime Gradska uprava Grada Zenica, još krajem prošle sedmice, blokirala je račun zbog duga prema Gradu koji se odnosi na zatezne kamate za već isplaćenu glavnicu duga za komunalno-gradsko zemljište.

Rudari zbog toga još nisu primili plate za februar, te naknadu za topli obrok za januar, iako je praksa da se da se to učini do 15. u mjesecu.

Zbog cjelokupne situacije, rudari su za sutra najavili mirne proteste.

“Jedna grupa će biti pred rudnikom, jedni ćemo ići pred Gradsku upravu. Doći će podrška i kolege iz ostalih šest rudnika, po jedan autobus. Tako sam dobio informaciju i nećemo odustajati od toga dok se to ne riješi. Bićemo tu dok se to ne riješi”, izjavio je prošle sedmice Avdić.

Pozvao je Gradsku upravu i Elektroprivredu da, kako je naveo, kažu trebaju li im zenički rudari.

Direktor RMU Zenica pozvao gradonačelnika Kasumovića da deblokira račun rudnika

Direktor RMU Zenica pozvao je gradonačelnika Grada Zenica Fuada Kasumovića da izvrši deblokadu računa rudnika na iznos 3.055.064,05 KM, kako bi rudarima bila isplaćena februarska plata, jer sredstva za isplatu postoje, obustavljen bi bio aktuelni neposluh, nastavljena proizvodnja i spriječeno nanošenje još veće štete rudniku.

Iz RMU Zenica saopćavaju javnosti da su svi zvanični pokušaji direktora rudnika za odlaganje izvršenja blokade računa, uspostave kontakta i realizacije razgovora s gradonačelnikom Kasumovićem i iznalaženje rješenja bili bez uspjeha, zbog čega su rudari danas obustavili proizvodnju.

Direktor rudnika podsjeća da je RMU Zenica uplatio glavnicu za korištenje gradskog građevinskog zemljišta (KGZ) i poziva gradonačelnika da povuče rješenje o izvršenju, te da po ranije upućenom zahtjevu prema Gradu Zenica otpiše kamate po osnovu naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta (KGZ), kako je to učinio i drugim preduzećima od javnog značaja.

(BHRT)