Granična policija BiH: Raste broj pokušaja ilegalnog prelaska granice

Bosna i Hercegovina se nije našla na migrantskoj ruti proteklih godina, te smo izbjegli najveći val izbjeglica, ipak Granična policija BiH zabilježila je povećanje broja pokušaja ilegalnog prelaska granice.

– Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 22. novembra ove godine u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 522 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što predstavlja značajno povećanje od 275 procenata u odnosu na isti period 2016. kada je otkrivena 191 osoba, izjavila je za naš portal Sanela Dujković glasnogovornik Granične policije BiH

Najviše migranata u Bosnu i Hercegovinu dolazi iz Afganistana, Pakistana, Alžira,  Turske, Sirije, Libije, Maroka, Irana i Albanije.  U istom periodu otkriveno je 85 osoba s područja Kosova.

Migranti su najčešće koristili granične prelaze sa Srbijom i Crnom Gorom na području Bijeljine, Višegrada, Gacka, Bileće i Trebinja

Danas je Međunarodni dan migranata

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz 2000. godine, 18. decembar se obilježava kao Međunarodni dan migranata. Dan je ustanovljen kao podsjetnik na sve veće migracije stanovništva zbog prirodnih nepogoda, ratova i drugih događaja.

Međunarodni dan migranata podsjeća na važnost očuvanja ljudskih prava migranata i upostavljanje uslova za život dostojnih čovjeku. Migranti bez obzira na sve negativne stavove, ipak daju, ponajviše ekonomski, doprinos zemljama u koje migriraju.

Najveća migrantska kriza

Događaj koji je zasigurno predstavljao najveću migrantsku krizu u 2017. godini je egzodus Rohignya muslimana iz Mianmara u Bangladeš. Smatra se da je od početne populacije od milion ljudi, u Bangladeš izbjeglo preko 600 hiljada. Ovakva situacija je predstavljala veliku humanitarnu krizu, a događaj je zadobio ogromnu pažnju svjetske javnosti.

U posljednje tri godine, najviše migranata je dolazilo iz Afrike, Azije ili Bliskog Istoka, iz zemalja pogođenih uglavnom ratom ili ekonomskim problemima. Bosna i Hercegovina je bila jedna od zemalja na tzv. „Balkanskoj ruti“, iako nas je najveći val izbjeglica izbjegao. Prema dostupnim podacima u  Evropu je u 2017. godinu ušlo 175,959  izbjeglica, što je ipak veliki pad u odnosu na prošlu godinu u kojoj je taj broj iznosio 387,895.

Nažalost preko tri hiljade osoba je izgubilo život uglavnom u Mediteranskom moru u pokušaju da se domognu obala Grčke ili Italije.