Gradonačelnik Zenice: Prestanite stranački vakcinisati ljude, godinama ste ih tako zapošljavali

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović oglasio se povodom određivanja prioriteta za vakcinisanje u tom gradu. On je napisao da je “sramotno i žalosno šta rade stranački Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona”. “Prema informacijama kojima raspolažem, ovih dana su počeli vakcinaciju uposlenika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica čiji je opis poslova kancelarijski i nemaju dodirnih tačaka sa strankama.

Ovaj podatak je više nego žalostan uzme li se u obzir da, naprijmjer, još nisu vakcinisani uposleni u Šalter sali Gradske uprave Zenica, gdje dnevno cirkuliše najmanje 400 građana. Pod takvim uslovima oni već godinu i po dana rade bez problema i odgovaraju potrebama svojih sugrađana”, napisao je Kasumović na Facebooku.

Međutim, kako je naveo, “očigledno je da su stranačkom Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Kriznom štabu ZDK prioriteniji oni koji osam sati provode u kancelarijama bez direktnog kontakta sa građanima”.

“To i ne čudi s obzirom na to da se tamo, očigledno, pravio spisak prema stranačkoj pripadnosti, a ne prema izloženosti od opasnosti zaraze koronavirusom. Osim kancelarijskih uposlenika Instituta, sutra i prekosutra trebaju biti vakcinisani i predstavnici medija. Ovaj potez apsolutno pozdravljam jer su i novinari najizloženiji virusu od početka pandemije, a zahvaljujući njihovom svakodnevnom izvještavanju doprinijeli su da shvatimo ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Djelovali su edukativno i savjetodavno”, stoji u objavi. Dodaje se da je poražavajuće da, prema spisku koji posjeduje, tu ima i onih koji nisu novinari. “Na spisku za vakcinaciju novinara su IT-ovci, dizajneri, tehničari… što je još jedan pokazatelj da se vršila klasična podjela građana prilikom davanja prioriteta u imunizaciji. Na spiskovima koje ću podijeliti sa Vama poštovani sugrađani, nema nekolicine zeničkih novinara i radnika u medijima, koji očito nisu podobni stranačkim direktorima i članovima Kriznog staba”, saopćio je Kasumović.

Kako ističe, da bi se prikrila diskriminacija građana prilikom izbora prioriteta u vakcinaciji, sve se čini u tajnosti, odnosno iza zatvorenih vrata Instituta. “Prema svemu navedenom, ovim putem poručujem Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Kriznom štabu ZDK da prestanu stranački vakcinisati ljude. Dosta ste ih tako godinama zapošljavali! Kada su nas već vaši stračančki šefovi pokušali pokrasti nabavkom “malina respiratora” i nisu kao sve normalne vlade osigurali vakcine, budite profesionalni i odredite prioritete kako je to propisano Planom za vakcinaciju protiv Covid-19 FBiH. Također vas pozivam da javno objavite spisak ko je sve dosad vakcinisan”, zaključuje se u njegovoj objavi.