Gradonačelnik Tuzle svečano otvorio Društveni centar Kiseljak

Danas je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, svečano otvorio Društveni centar Kiseljak, zajedno sa šeficom odjela za medije, kulturu i ljudska prava Ambasade SR Njemačke u BiH, Ellen Harte, kao i direktorom Freudenberg Fondacije iz Njemačke, Saschom Wenzelom, te direktoricom Fondacije tuzlanske zajednice, Jasnom Jašarević, uz prigodnu svečanost koju su organizovali Fondacija tuzlanske zajednice i Grad Tuzla.

Tuzlarije

Svečano otvaranje kruna je višegodišnjih napora Fondacije i aktivista sa Kiseljaka, koji su zajedno sa predstavnicima Grada Tuzla i partnerima radili na obnovi društvenog života u mjesnoj zajednici Kiseljak. Radi se o zaista posebnoj zajednici, nekada poznatoj po turizmu i čuvenom izvorištu kisele vode po kojoj je i dobila ime, koja se danas suočava sa nizom izazova po pitanju okoliša, kvalitete stanovanja, integracije stanovništva i lošeg materijalnog statusa velikog broja stanovnika ove mjesne zajednice.

Tuzlarije

“Zahvaljujem fondaciji Freudenberg, Fondaciji tuzlanske zajednice, mjesnoj zajednici Kiseljak i svima onima koji su imali ovakvu viziju. Činilo se nedostižnom, ali veliki je ovo uspjeh. Mi stojimo ispred investicije vrijedne oko pola miliona maraka. Fondacija tuzlanske zajednice je pokazala veliku upornost, veliku uspješnost i moć da ima misiju i viziju, uvijek humanu, uvijek misiju i viziju integracije. Želim da naše različitosti ne budu problem nego da budu bogatstvo i da budemo majstori harmonizacije među razlikama”, istakao je gradonačelnik Imamović.

Tuzlarije

U svom višegodišnjem radu s mještanima Kiseljaka u sklopu projekta “Razvoj zajednice Kiseljak sa posebnim akcentom na uključivanje Roma”, Fondacija tuzlanske zajednice, u saradnji sa Gradom Tuzla, uspjela je potaknuti društveni aktivizam u zajednici, organizirati brojne radionice, podržati manifestacije, poduzetničke ideje, obnovu i uređenje. Kako bi novoosnovana udruženja imala prostor za rad, a mještani mjesto za okupljanje, Fondacija tuzlanske zajednice, uz podršku Grada Tuzle, Freudenberg fondacije i Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH izgradila je novi, savremeni Društveni centra Kiseljak.

Tuzlarije

Centar, koji se nalazi u srcu Kiseljaka, preko puta Osnovne škole Kiseljak, će pružiti prostor za rad građanskih udruženja koja djeluju na Kiseljaku, ali i prostor za susrete, edukacije, kulturne događaje i druženje građana i posjetitelja Kiseljaka. U centru će biti smješten Matični ured i ured Mjesne zajednice Kiseljak, kao i kancelarija Fondacije tuzlanske zajednice. Redovni korisnici centra će imati na raspolaganju biblioteku, savjetovanje sa socijalnim radnicima, te pedagošku radionicu za rad sa djecom i mladima. Objekat je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom, a zadovoljava i standarde energetske efikasnosti.