Gradonačelnik Tuzle primio otpravnika poslova Ambasade Ukrajine u BiH

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović sa saradnicima susreo se 9.3. 2022 godine u Gradskoj upravi sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u BiH, Serhii Miniailom.
Povod susreta razgovora bila je aktuelna situacija u ratom zahvaćenoj Ukrajini. Gradonačelnik Grada Tuzle i otpravnik poslova Ambasade Ukrajine razgovarali su između ostalog, o načinima na koje Grad Tuzla, ali i drugi gradovi i općine u BiH mogu pomoći narodu Ukrajine.Otpravnik poslova Serhii Miniailo upoznat je sa odlukom gradonačelnika Imamovića o izdvajanju 55.000 KM iz Tekuće rezerve Budžeta Grada Tuzle za pomoć zdravstvenim ustanovama Ukrajine. Serhii Miniailo se zahvalio gradonačelniku Imamoviću na odluci za pomoć Ukrajini, koja je vaoma važna u teškim vremenima za Ukrajinu zbog ruske agresije i napada na Ukrajinu. Zahvaljujem se i gradonačelniku Imamoviću na ideji da se 12.3.2022 godine u 12 sati na najvećem Trgu u Tuzli održi skup solidarnosti  sa Ukrajinom.Hvala i stanovnicima Tuzle, istakao je Serhii Miniail.
Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je izrazio zahvalnost na posjeti otpravnika poslova Ambasade Ukrajine, Serhiia Miniailoa, Tuzli i u svoje ime je osudio agresiju na prijateljsku Ukrajinu.
Građani Tuzle su zaista jednodušni u osudi agresije na prijateljsku Ukrajinu. Danas narod Ukrajine brani principe suverenosti i neovisnosti jedne evropske zemlje.Svjesni smo da ukrajinski narod pati, da je izložen ničim izazvanoj agresiji i da braneći Ukrajinu i sebe, brani i granice suverenosti i nezavisnosti BiH.
Pozivamo sve građane i općine i sve građane i sve novoe vlasti, firmi iz državnog i privatnog sektora da pomognu Ukrajinu jer je to humano, pomažući Ukrajinu pomaže se i BiH i samom sebi.
Pozivamo građane Tuzle i TK iz cijele BiH da se u što većem broju vidimo 12.3.2022 u 12 sati na Trgu Slobode u Tuzli i da pokažemo snagu  naše empatije i solidarnosti, ali i brigu za mir u Evropi i miru u BiH, istakao je gradonačelnik Imamović.
Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine, Serhii Miniailo je potvrdio svoje učešće na skupu podrške Ukrajini i miru Evropi i BiH, koji će se održati u subotu 12.3.2022 u 12 sati na Trgu Slobode u Tuzli.
Skup podrške organizuje Grad Tuzla , Forum građana Tuzle i Memorijalni centar Srebrenica.

                             

Piše: Duška REBIĆ