Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović: Pozivam Parlament Federacije BiH da sjednicu održi u Tuzli

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao je zastupnike/poslanike Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da sjednicu održe u Tuzli,  u SKPC Mejdan, koji ima 5000 stolica i u kojem, od epidemiologa preporučena distanca između poslanika, može biti i dvadeset puta veća.

Prema njegovim riječima, otkazivanje sjednice Parlamenta dovodi ustavni poredak Federacije BiH u veliku opasnost. Umjesto da se u vremenu krize jača zakonodavna, izvršna i sudska vlast, neki izgleda pandemiju kao veliku nepriliku, koriste kao priliku da ostvare svoje opasne namjere.

Suspendovati Parlament i zakonodavnu vlast staviti u ruke maloj grupi ljudi, dovodi nas u opasnost od prijekih zakona i prijekih sudova, u opasnost od diktature. To su društveno opasne namjere,mišljenja je Imamović.

˝Gospodine predsjedavajući, ovdje se ne radi o javnom okupljanju, nego o obavljanju posla poslanika. Na hiljade ljudi u bolnicama, trgovinama, rudnicima i fabrikama dolaze da rade svoj posao. Sjednica Parlamenta nije utakmica˝, kazao je gradonačelnik Imamović.

Kako je istakao, u Tuzli se poštuju zakoni i odluke Federalne vlade i odluke Federalnog štaba civilne zaštite, pa prema tome, takve zabrane koju je smislio štab Kantona Sarajevo, u Tuzli nema. ˝Ovo je Bosna i Hercegovina, ovo je Federacija Bosne i Hercegovine, ovo je Tuzla. Pozivam poslanike/zastupnike da sjednicu održe u Tuzli˝, zaključio je.