Gradonačelnik Tuzle dr.sc.Zijad Lugavić razgovarao sa delegacijom Italije u oblasti kulture, turizma i privrede

Gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić sastao se sa delegacijom Italije koji su činili gradonačelnik Roncegno Terme, Mirko Montibeller , koji je ujedno predsjedavajući Foruma građana u provinciji Trentino i zastupnica gradonačelnica Grada Aldena , Laura Biszetto.
Sastanak je imao za cilj razmatranje mogućnosti povezivanja između gradova Tuzle i pokrajine Trentino u oblastima kulture, turizma i privrede.

Provincija Trentino, poznata po svojim termalnim banjama, ima bogatu turističku ponudu, te se razgovari vodili i fokusirani na stvaranje veze između Tuzle i gradova Roncegno i Terme i Aldena, kako bi se unaprijedili turistički potencijali i ojačala saradnja u oblasti kulture. Posebna pažnja posvećena je u poblasti privrede s ciljem promoviranja investicija i razmjene iskustava izmmeđu ova dva grada.

Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u jačanju bilateralnih odnosa između Tuzle i Italije , posebno u sektorima koji su ključni za dalji razvoj i perspektive oba područja.

Gradonačelnik Lugavić je istakao važnost susreta i izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti dalje saradnje s predstavnicima Grada Trentina .Izrazio je uvjerenje da će ove inicijative donijeti brojne koristi za obje strane, uključujući razmjenu kulturnog nasiijeđa , promociju turizma, razvoj projekata u oblasti privrede.
Delegacija iz Italije također je izrazila svoje zadovoljstvo sastankom , te je iskazala podršku i spremnosti za saradnju i jačanje veza između Trentina i Tuzle u budućnosti .

Sastanku su prisustvovali Tihomir Knežićek , predsjednik Udruženja građana Italijanskog porijekla Rino Zandonai i Edvard Cucek, novinar porijeklom iz BiH ,te saradnice gradonačelnika , Alma Halilović i Svjetlana Kakeš.
Duška Rebić