Gradonačelnik Lugavić svečano otvorio spomenik tuzlanskim jedinicama na Slanoj Banji

Danas je gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić svečano otvorio spomenik tuzlanskim jedinicama u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije 1992-1995. godine, na Slanoj Banji, a povodom obilježavanja 16. maja Dana tuzlanskih jedinica 1992 – 1995.

U svom govoru, gradonačelnik Lugavić je naglasio da je izgradnja ovog spomenika važan korak u očuvanju sjećanja na 22 hiljade boraca koji su hrabro branili i odbranili Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu.

Lugavić je naglasio da će ovaj spomenik služiti kao mjesto poštovanja i zahvalnosti prema svim patriotama, hrabrim braniocima koji su položili svoje živote za slobodu, jedinstvo i zajednički život.

Svečanom otvorenju spomenika i odavanju počasti borcima tuzlanskih jedinica u odbrani BiH od agresije 1992. do 1995. godine, prisustvovale su porodice šehida i poginulih boraca, kao i potpredsjednik Federacije BiH, Refik Lendo i bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, Sead Delić i komandanti brigada, što je dodatno naglasilo važnost ovog događaja.

Posebnu čast je upotpunio svojim prisustvom komandant 115. brigade Zrinjski HVO, Zvonko Jurić. Uz prisustvo predstavnika Grada i Gradskog vijeća Tuzle, VladeTuzlanskog kantona, i drugih delegacija, prisustvovali su i učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata, boračkih i drugih organizacija, i građanke i građani, Manifestaciju su uveličali i učenice i učenici JU Osnovna škola “Jala” u Tuzli, svojim performansom na platou Slane Banje.

Grad Tuzla obilježavanjem važnih događaja u historiji grada, ali i Bosne i Hercegovine, pokazuje svoje opredjeljenje i poštovanje prema svim braniteljima i građanima koji su proživljavali teške trenutke tokom ratnih godina od 1992. do 1995. godine.

Grad Tuzla